Navigacija
Viber X logo

Monografije promovisane i u Doboju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Pred dobojskom publikom, 1. juna 2022. godine, promovisane su monografije ,,Univerzitet u Banjoj Luci 1975–2020ˮ i ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegoviniˮ.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci kaže da je monografija objavljena povodom 45 godina jedno kapitalno izdanje koje ima 743 stranice.

,,U ovom dvojezičnom izdanju opisan je istorijat, članice, te organizaciona struktura Univerziteta u Banjoj Luci, kao i Banja Lukaˮ, kaže Kesić i podsjeća da je iza Univerziteta bogata istorija pretočena u jedno kapitalno izdanje.

Viši stručni saradnik za odnose s javnošću Univerziteta u Banjoj Luci Dario Stanković navodi da ova monografija na najbolji način predstavlja kompletan razvoj Univerziteta i svih članica.

,,Univerzitet, kao obrazovnu i naučnu instituciju, čine prepoznatljivim njegovi profesori, istraživači, studenti i studijski programi sa izlaznim kompetencijama koje akademski građani stiču, a sve te vrijednosti Univerzitet uspješno čuva i insistira na njima. Upravo smo sve ovo i prikazali u monografiji, te vjerujem da je ovo dobar temelj za buduće knjige o našoj visokoškolskoj ustanoviˮ, poručio je Stanković.

Jedan od autora monografija redovni je profesor Univerziteta u Banjoj Luci dr Ljubiša Preradović. Za monografiju o Univerzitetu u Banjoj Luci Preradović navodi da je ona bogata arhivskom građom, te da su detaljno predstavljeni svi prethodni i aktuelni rektori Univerziteta na isti način.

,,Takođe su predstavljeni prorektori sa pripadajućim strukturama, kao i Upravni odbor Univerziteta, a pobrojali smo sve profesore emerituse, te dobitnike počasnog doktorata UNIBL, kao i sve nagrađene studente, koji su dobitnici Zlatne značke i Zlatne značke sa likom Nikole Tesleˮ, kazao je profesor.
S druge strane, kada je riječ o monografiji koja se odnosi na vjerske objekte nacionalnih manjina, profesor kaže da je u njenoj izradi učestvovalo oko 40 ljudi.

,,Cilj monografije 'Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini' je primarno dokumentovanje i valorizacija arhitektonskih karakteristika ovih objekata, a, pored toga, i opšta promocija i prezentovanje ovog značajnog fundusa vjerskih objekata, kao posljedice života i djelovanja više nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini kroz nekoliko vijekovaˮ, navodi Preradović i objašnjava da je kompletan tekst predstavljen na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, i engleskom jeziku, a dijelovi teksta koji se odnose na pojedine vjerske objekte nacionalnih manjina i na jeziku nacionalne manjine kojoj vjerski objekat pripada.

Organizator promocije održane u Doboju je Centar za kulturu i obrazovanje iz ovog grada, a u kulturnom programu ovog događaja nastupio je mladi harmonikaš iz Petrova Lazar Blagojević.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12312/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%98-_%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12312/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%98.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12312/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%982.jpg