Navigacija
Viber X logo

U Derventi promovisana monografija o Univerzitetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Monografije ,,Univerzitet u Banjoj Luci 1975–2022ˮ i ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni I Hercegoviniˮ promovisane su 19. maja 2022. godine u  Centru za kulturu u Derventi.

Viši stručni saradnik za odnose s javnošću Dario Stanković kaže da je iza Univerziteta bogata istorija koja je pretočena u jedno kapitalno izdanje.

,,Ova monografija plod je jednogodišnjeg rada i predstavlja veliki iskorak u odnosu na prethodne knjige o Univerzitetu, kako po sadržaju tako i po opremi. Njenim izdavanjem postavljen je visok standard, koji će, uvjereni smo, uticati na buduće svečane knjige Univerziteta u Banjoj Luciˮ, kazao je Stanković i istakao da je monografija objavljena povodom 45 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci.

,,Univerzitet, kao vodeću obrazovnu i naučnu instituciju u Republici Srpskoj, čine prepoznatljivim njegovi profesori, istraživači, studenti i studijski programi sa izlaznim kompetencijama koje akademski građani stiču i sve to smo i prikazali u ovoj monografijiˮ, naveo je on i podsjetio na bogatu istoriju Univerziteta, koji je 1975. godine, kada je osnovan, u svom sastavu imao pet fakulteta i tri više škole, a danas ima 18 članica.

Na promociji je govorio i jedan od autora monografija, redovni profesor Univerziteta u Banjoj Luci dr Ljubiša Preradović.

,,Monografija 'Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini' predstavlja rezultat višegodišnjeg multidisciplinarnog rada više stručnjaka iz oblasti arhitekture i zaštite graditeljskog nasljeđa, demografije, turizma, prava i informatike. Rad na monografiji strukturisan je tako da što kvalitetnije pruži uvid u viševjekovnu istoriju boravka nacionalnih manjina na teritoriji ne samo današnje Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, nego i njenih pravnih prethodnika, sa posebnim ciljem predstavljanja njihovih vjerskih objekata, kao najznačajnijih materijalnih tragova njihovog boravka na našim prostorimaˮ, kazao je Preradović.

Kako je naveo, motiv za bavljenje ovom tematikom proistekao je iz realne potrebe da se kvalitetno istraži, dokumentuje i valorizuje veliki broj vjerskih objekata nacionalnih manjina koje pripadaju različitim konfesijama, od kojih su mnogi u različitim istorijskim epohama skrnavljeni, oštećivani i rušeni.

Kada je riječ o monografiji o Univerzitetu u Banjoj Luci, Preradović navodi da su obrađene sve epohe koje se odnose na razvoj naše visokoškolske ustanove.

,,Na 743 stranice predstavili smo nastanak i razvoj Univerziteta, Rektorat i sve članice Univerziteta, a jedan dio monografije posvećen je i Banjoj Luciˮ, kazao je Preradović i naveo da je monografija urađena dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku. 

Promociji je prisustvovao i predsjednik Skupštine grada Derventa Bojan Radanović.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12256/promocija_derventa.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12256/IMG-8029.jpg