Navigacija
Viber X logo

Na Poljoprivrednom fakultetu obilježen Svjetski dan pčela

Opšte

Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 20. maja 2022. godine obilježen je Svjetski dan pčela.

Ovom događaju, održanom u organizaciji Udruženja Slovenaca ,,Triglavˮ, prisustvovao je i ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar.

S ciljem povećanja razumijevanja i svijesti o važnosti pčela, Ujedinjene nacije su na prijedlog Slovenije 2017. godine 20. maj proglasile Svjetskim danom pčela, a datum je odabran u spomen na rođenje Antona Janše, oca modernog pčelarstva.

,,Ovo je i dan svih nas i dan prirode, jer štiteći pčele mi štitimo i životnu sredinu. Sadnjom medonosnih biljaka mi nastavljamo sa kampanjom kako bi se podigla svijest o značaju pčelaˮ, poručio je između ostalog ambasador Sedar.

Prorektor za materijalne i ljudske resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić kaže da je ovo prvi put da se na teritoriji Republike Srpske obilježava Svjetski dan pčela. On je istkao da pčele imaju višestruku korist u ekosistemu, te da se mora raditi na podizanju svijesti o njihovom značaju.

Tokom obilježavanja Dana pčela organizovana je i degustacija pčelinjih proizvoda, te održana pokazana vježba u oglednom pčelinjaku Poljoprivrednog fakulteta. Održano je i prigodno predavanje dr Gorana Mirjanića, vanrednog profesora na Katedri za ribarstvo, pčelarstvo i nekonvencionalnu animalnu proizvodnju na  Poljoprivrednom fakultetu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12261/na-poljoprivrednom-fakultetu-obiljezen-svjetski-dan-pcela-01.png
  • /uploads/attachment/vest/12261/na-poljoprivrednom-fakultetu-obiljezen-svjetski-dan-pcela-02.png
  • /uploads/attachment/vest/12261/na-poljoprivrednom-fakultetu-obiljezen-svjetski-dan-pcela-03.png