Navigacija
Viber X logo

Profesori i saradnici sa Kembridža održali predavanje na Filozofskom fakultetu

Opšte

Predavanja profesora i saradnika sa Odsjeka za arheologiju Univerziteta u Kembridžu održana su 28. februara 2022. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL).

U saradnji sa Muzejom Republike Srpske, predavanje su održali: prof. dr Čarls Frenč, dr Tonko Rajkovača, te postdoktorand dr Petros Hadjimbaloglou.

Predavanju su, pored studenata, prisustvovali prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju Filozofskog fakulteta prof. dr Siniša Lakić,  doc. dr Ivana Pandžić, te profesori i saradnici sa Poljoprivrednog fakulteta UNIBL i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Važno je naglasiti da je predavanje organizovano u okviru projekta ,,Istraživanje interakcija čovjeka i životne sredine u sjevernoj Bosni tokom srednjeg i gornjeg paleolita” koji zajedno realizuju JU Muzej Republike Srpske, Čarls Mekbarni laboratorija za geoarheologiju i Mekdonald institut za arheološka istraživanja Univerziteta u Kembridžu.

Inače, ovaj projekat obuhvata saradnju na interdisciplinarnim arheološkim istraživanjima koja se prvenstveno odnose na geoarheološka i arheološka istraživanja doline gornjeg toka rijeke Vrbasa, pregled poznatih arheoloških lokacija i sačinjavanje kataloga arheoloških lokacija kao i na istraživanja srednjeg i gornjeg paleolita u ovom regionu, koncentrišući se na dolinu gornjeg toka Vrbasa. Kroz projekat se korišćenjem interdisciplinarnih geoarheoloških pristupa, a koji uključuju daljinsko očitavanje i mapiranje terena, geološko modeliranje i modeliranje depozita sedimenta tla i uzorkovanje odabranih lokaliteta, rade istraživanja koja će poslužiti kao osnov za dalje fizičke, geohemijske i mikromorfološke analize. Takođe, radi se i na utvrđivanju potencijala navedenog područja za buduća interdisciplinarna geoarheološka istraživanja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11987/profesori-i-saradnici-sa-kembridza-odrzali-predavanje-na-filozofskom-fakultetu.JPG