Navigacija
Viber X logo

Održano 16. takmičenje studenata u besjedništvu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Takmičenje studenata u besjedništvu, održano je 11. novembra 2021. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Kao i ranijih godina, događaj je održan u organizaciji Centra za retoriku i govorništvo ,,Institutio Oratoria“ koji više od 20 godina djeluje na Pravnom fakultetu i čiji polaznici upravo na takmičenju imaju priliku pokazati znanje i vještine stečene u Centru.

Ovogodišnji takmičari imali su priliku da se takmiče u dvije kategorije: slobodnoj temi, u okviru koje studenti sami biraju temu o kojoj će govoriti i improvizovanom govoru, gdje studenti na samom početku takmičenja dobijaju teme o kojima će govoriti. Prema odluci šestočlanog žirija, nagrada za prvo mjesto u kategoriji slobodna tema pripala je Tamari Aleksić, student druge godine, dok je njena koleginica Jelena Dubravac, takođe student druge godine, osvojila drugo mjesto u istoj kategoriji. Za najbolji govor u kategoriji improvizacija, nagrađena je apsolvent Anita Granolić, dok je drugo mjesto osvojila Jana Lončar, takođe apsolvent Pravnog fakulteta. Posebnu nagradu, nagradu publike, za najbolji govor osvojila je Tamara Aleksić. 

Kao i svake godine, Studentski savez Pravnog fakulteta dodijelio je nagradu za govor koji prema njihovom mišljenju najbolje afirmiše patriotske vrijednosti. Ovaj put nagrada je otišla u ruke studenta druge godine, Stefana Ivetića, koji je govorio o Jasenovcu i potrebi da se više radi po pitanju kulture sjećanja.

Takmičenje se održava već 16 godina, a prisutnima se na samom početku obratio dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Željko Mirjanić, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se događaj realizovao uprkos svim preprekama prouzrokovanim pojavom virusa korona. Nakon dekana, riječ je uzeo osnivač i rukovodilac Centra prof. dr Nikola Mojović, koji je pozdravio sve prisutne i naglasio značaj održavanja takmičenja za Fakultet i širu akademsku zajednicu. 

Govornike su za ovo takmičenje pripremali, osnivač i rukovodilac Centra, prof. dr Nikola Mojović i Milica Ristić, ma, asistent na Katedri za rimsko pravo i istoriju prava i države na Pravnom fakultetu.

Na takmičenju je priređen i prigodan muzički program, u kojem su se publici predstavili ansambl ,,Istočnik“ na čelu sa mr Arsenom Čarkićem, redovnim profesorom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i muzički sastav ,,Kombajn kvartet“.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11661/takmicenje-5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11661/takmicenje-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11661/takmicenje-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11661/takmicenje-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11661/takmicenje-4.jpg