Navigacija
Viber X logo

Obilježena Nedjelja medijske i informacione pismenosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom Nedjelje medijske i informacione pismenosti, 27. oktobra 2021. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, održana je debata „Medijska i informaciona pismenost: savjesno i odgovorno društveno djelovanje i učestvovanje“.

U okviru ove debate ukazano je na značaj medijske i informacione pismenosti, medijske edukacije djece, mladih, ali i odraslih kao ravnopravnih i odgovornih članova društva. 

Stručna savjetnica u Odsjeku za emitovanje u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK BiH) Sanja Dokić Mrša predstavila je „Smjernice o korišćenju medija, inofrmaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i vremenu koje djeca provode pred ekranom“ koje su nastale u saradnji RAK i Fondacije “Mediacentar” Sarajevo sa timom istaknutih stručnjaka iz BiH. 

Kako je navela, riječ je o smjernicama koje nude preporuke roditeljima, vaspitačima i nastavnicima, pedagozima, psiholozima i psihoterapeutima, kao i zdravstvenim radnicima, kada je u pitanju odnos djece i medija. 

„Djeca u BiH su okružena brojnim i različitim medijskim uređajima koje intenzivno koriste. Roditelji, nastavnici i ostali stručnjaci koji rade sa djecom odgovorni su za kreiranje zdravih medijskih navika djece“, istakla je Mrša. 

Ona je predstavila i internetsku stranicu www.medijskapismenost.ba koju je pokrenuo RAK sa ciljem medijske edukacije građana, a koja nudi mnogo edukativnih sadržaja iz oblasti medijske i inofrmacione pismenosti.

Savjetnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Željko Grebić govorio je o aktivnostima Ministarstva u svrhu promocije medijske pismenosti. 

„Sproveli smo kampanju Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj, u okviru koje se odazvao veliki broj škola, a trenutno se sprovode obuke za nastavnike i stručne saradnike u osnovnim školama iz oblasti medijske pismenosti, gdje je takođe veliki odziv“, kazao je Grebić.

Dr Dragana Trninić, docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, govorila je o porodičnom i obrazovnom kontekstu medijske pismenosti. 

„Porodica je primarno okruženje i najvažniji kontekst kada je u pitanju usvajanje medijskih navika, pogotovo kod djece. Obrazovne i vaspitne institucije su odmah iza porodice i zbog toga je veoma važno da medijsko obrazovanje bude dio zvaničnog nastavnog plana i programa formalnog obrazovanja i da se djeca od najranijeg uzrasta uče kritičkom odnosu prema medijskom sadržaju“, istakla je Trninićeva.

Glavni i odgovorni urednik „Nezavisnih novina“ Sandra Gojković Arbutina ukazala je na odgovorno novinarstvo u doba digitalizacije i dominacije društvenih mreža. 

„Velika je odgovornost na medijima, ali i svaki pojedinac bi trebalo da se medijski edukuje, da bude informisan i da zna prepoznati nekredibilne izvore, portale koji ne sadrže impresum, takozvane portaloide i da bira sadržaj iza kojeg je potpisan novinar i/ili urednik. To se pogotovo odnosi na mlade“, naglasila je Gojković Arbutina.

Studenti Studijskog programa novinarstva i komunikologije uzeli su aktivno učešće u debati, izrazivši zadovoljstvo što se na ovakav način raspravlja o temama koje izučavaju u okviru nastavnog plana i programa. Njihova pitanja odnosila su se na odgovornost novinara kao profesionalnih komunikatora i izazove sa kojima se suočavaju prilikom informisanja javnosti. 

„Smatram da će se ovakvim događajima podići odgovornost svih nas na što viši nivo, što je ključno kada je u pitanju medijska pismenost i korištenje medijskog sadržaja. Treba da budemo odgovorni“, kazala je student Studijskog programa novinarstva i komunikologije Fakulteta političkih nauka Jovana Ivanović.
Detalje o globalnom događaju obilježavanja Nedjelje medijsko-informacione pismenosti dostupni su na sljedećem linku: 
https://en.unesco.org/commemorations/globalmilweek.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11595/IMG_0248.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11595/IMG_0249.JPG