Navigacija
Viber X logo

Druga sezona Univerzitetske esport lige

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Kompanija ,,Tiltproof“ u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci, Univerzitetom u Sarajevu i Univerzitetom “Džemal Bijedić” u Mostaru, organizuje drugu Univerzitetsku esport ligu u igri ,,League of Legends“. 

U takmičenju mogu učestvovati studenti sa svih fakulteta ova tri univerziteta, a iskustvo u gejmingu svakako će biti presudno za kreiranje timova. 

,,Mi na Univerzitetu u Banjoj Luci smo izuzetno zadovoljni što se Univerzitetska esport liga ove sezone proširuje i što će naši studenti imati priliku ovaj put da se takmiče i odmjere svoje gejming vještine sa koleginicama i kolegama sa drugih univerziteta. Prva sezona je pokazala da zaista postoji potencijal za razvoj esporta kao značajnog segmenta gejming industrije, te da su naši studenti spremni da se suoče sa izazovima kroz učešće u esport ligi. Vjerujem da će kroz ovu sezonu steći dodatno iskustvo koje im može biti od pomoći za dalji razvoj karijere, možda čak i u gejming industriji“, rekla je mr Anđela Pepić, rukovodilac Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci.

“Drago nam je da Univerzitet u Sarajevu zajedno sa svim svojim organizacionim jedinicama učestvuje na Univerzitetskoj esport ligi. Nadam se da će našim studentima svih smjerova i usmjerenja ova aktivnost biti interesantna i korisna, kako za sticanje dodatnog iskustva i za razvoj takmičarskog duha, tako i za razvoj različitih vještina i upoznavanje sa gejming industrijom koja je u značajnom porastu u ovom periodu”, kazala je direktor Centra za istraživanje i razvoj Univerziteta u Sarajevu prof. dr Maja Arslanagić-Kalajdžić.

“Raduje nas činjenica da naš Univerzitet, prije svega naši studenti imaju priliku odmjeriti svoje vještine u popularnim aktivnostima poput esporta. Svjedoci smo velikog značaja esporta kod mladih osoba, te smatramo pozitivnim što su Univerziteti u BiH prepoznali želje studenata. Za svaku pohvalu je i poticanje saradnja, razmjena znanja, iskustava te prijateljstava između Univerziteta i studenata širom BiH. Nadamo se da će ovo iskustvo potaći takmičarski duh kod studenata, te omogućiti stjecanje znanja i novih kontakata kako u gejming tako i u IT industriji, zahvaljujući partnerima iz navedenih branši. Ovim putem želimo poželjeti sreću kako učesnicima, tako i organizatorima uz nadu da će se ovaj događaj dodatno proširiti i postati tradicija”, izjavio je predstavnik Univerziteta ,,Džemal Bijedić” u Mostaru Amar Šabanović.

Univerzitetska Esport Liga ugostiće do 12 fakulteta, koji će odmjeriti snage tokom novembra i decembra, gdje ćemo dobiti novog šampiona, a tim Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, pobjednik je prvog takmičenja održanog u prvoj polovini ove godine.

,,Drago mi je što našim studentima možemo pružiti priliku da se takmiče u esportu. Najveći svjetski univerziteti su domaćini esport ligama već godinama, te sa ponosom mogu reći da su i naši univerziteti poprilično brzo prepoznali potencijal i interesovanje naših studenata za ovu disciplinu’’, kazao je suosnivač kompanije ,,Tiltproof’’ Stefan Đokić.

Inače, organizaciju prenosa mečeva i tehničku podršku ovog događaja vodi upravo kompanija ,,Tiltproof“.

,,Prva sezona je organizovana na Univerzitetu u Banjoj Luci, a evo već u drugoj sezoni smo projekat proširili na druga dva najveća univerziteta u državi, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru. Svakako da ćemo raditi na tome da ovo takmičenje približimo i studentima drugih univerziteta u državi u narednim sezonama”, rekao je Đokić.

Univerzitetska esport liga moći će se pratiti na ,,Tiltproof''  Twitch i YouTube kanalima.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11643/1920x1080.png