Navigacija
Viber X logo

Rektor razgovarao sa delegacijom Tambovskog državnog univerziteta „G. R. Deržavin“

Opšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin i delegacija Tambovskog državnog univerziteta „G. R. Deržavin“ iz Ruske Federacije, razgovarali su 29. oktobra 2021. godine o budućoj saradnji između dvije visokoškolske ustanove.

Na sastanku u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, rektor Gajanin je naveo da saradnju sa Tambovskim  državnim univerzitetom, podržavaju i zvaničnici Srpske.

Tokom sastanka je izražena uzajamna želja da saradnja između dva univerziteta bude podignuta na viši nivo, između ostalog kroz formiranje naučnih timova koji će uzeti zajedničko učešće u projektima. Takođe, u planu je i zajednička organizacija naučnih skupova, seminara, konferencija, te razmjena nastavnika, saradnika i studenata, kao i osnovanje zajedničkih laboratorija. Razgovarano je i o organizaciji zajedničkih  studijskih programa, na kojima bi studenti sticali dvojne diplome.

Irina Jurjevna Bezukladova, direktor Odsjeka za međunarodne odnose Tambovskog državnog univerziteta „G. R. Deržavin“, navodi da je ova visokoškolska ustanova koja ima preko 13000 studenata i saradnju sa oko 30 zemlja, zainteresovana za uspostavljanje saradnje u oblasti filologije, istorije, sociologije, međunarodnih odnosa, nacionalne bezbjednosti i prirodnih nauka. Kako navodi, u maju 2022. godine planiraju organizaciju ljetnje škole na koju će biti pozvani studenti i nastavnici Univerziteta u Banjoj Luci.

U delegaciji Tambovskog državnog univerziteta „G. R. Deržavin“ koja se sastala sa rektorom Gajaninom, pored Irine Jurjevne Bezukladove, bili su i dekan Fakulteta filologije i žurnalistike Tambovskog državnog univerziteta „G. R. Deržavin“ Sergej Sergejevič Hudjakov, direktor Instituta prirodnih nauka Elena Vladimirovna Skripnikova, te zamjenik dekana Fakulteta istorije, svjetske politike i sociologije Natalija Jurjevna Žukovskaja. Sastanku su prisustvovali prorektor za naučno-istraživački-rad i razvoj UNIBL prof. dr Goran Latinović i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka prof. dr Predrag Ćeranić.

Inače, delegacija iz Ruske Federacije, od 27. do 29. oktobra 2021. godine boravila je na Univerzitetu u Banjoj Luci, na osnovu sporazuma dva univerziteta zaključenog u aprilu 2021. godine.

Tokom ove posjete, imali su priliku da posjete Fakultet bezbjednosnih nauka, Prirodno-matematički fakultet, Fakultet političkih nauka i Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, gdje su sa dekanima i prodekanima razgovarali o budućoj saradnji.

Oni su obišli i Katedru za rusistiku i Centar za ruske studije, koji će za studente oba univerziteta organizovati seminare iz ruskog jezika, književnosti, međunarodnih odnosa, političkih i bezbjednosnih nauka, istorije i novinarstva, čiji će predavači biti profesori UNIBL i Tambovskog univerziteta.

Tokom posjete Banjoj Luci, organizovane na inicijativu Fakulteta bezbjednosnih nauka UNIBL, goste iz Rusije primila je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11593/IMG_9205.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11593/IMG_9191.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11593/IMG_9194.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11593/IMG-9233.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11593/IMG-9234.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11593/IMG-9235.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11593/IMG-9236.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11593/IMG_9237.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/11593/IMG-9232.JPG