Navigacija
Viber X logo

Održana konferencija ''Srbistika danas''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Naučna konferencija ''Srbistika danas'', održana je 30. marta 2019. godine, četvrtu godinu za redom u organizaciji Katedre za srbistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. 

Tema konferencije je bila ''Politika u srpskom jeziku, književnosti i kulturi'', a plenarna izlaganja povjerena su prof. dr Radmilu Marojeviću sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dugogodišnjem profesoru na Katedri za srbistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, te prof. dr Bogumili Kanjevskoj sa Fakulteta poljske i klasične filologije Univerziteta „Adam Mickijevič” u Poznanju, koja je, u svojstvu prorektora, predvodila delegaciju pomenutog univerziteta na ovoj konferenciji.

Kao i prethodnih godina ''Srbistika danas'' okupila je naučne radnike iz Republike Srpske, regiona i Evrope, među kojima su se našli i perspektivni mladi filolozi, studenti master i doktorskih studija. Tako je među učesnicima konferencije bio i prof. dr Boguslav Zjeljinski sa Fakulteta poljske i klasične filologije Univerziteta „Adam Mickijevič” u Poznanju. Inače, prof. Zjeljanski, važi za jednog od najzaslužnijih naučnih radnika za utemeljivanje i razvoj slavistike na pomenutom fakultetu u Poznanju. 

Svoj doprinos u radu konferencije dali su i prof. dr Goran Maksimović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, prof. dr Slobodan Antonić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Jasmina Ahmetagić sa Instituta za srpsku kulturu Priština–Leposavić, te prof. dr Vesna Cidilko sa Instituta za slavistiku i hungarologiju Humboltovog univerziteta u Berlinu.

Sastanak sa rukovodstvom Filološkog fakulteta

Delegacija Univerziteta „Adam Mickijevič” u Poznanju iskoristila je svoj boravak u Banjoj Luci, i za zvanični sastanak sa rukovodstvom Filološkog fakulteta i Univerziteta u Banjoj Luci.

Tom prilikom bilo je riječi o mogućnostima razvijanja i unapređenja saradnje visokoškolskih ustanova.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8736/konferencija.jpg