Navigacija
Viber X logo

''Noć geografije'' na PMF-u

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 5. aprila 2019. godine bio je domaćin prve večernje projekcije dokumentarnog filma u okviru obilježavanja ''Noći geografije''.

Naime, ''Noć geografije'', se obilježava širom Evrope i svijeta, a sve je počelo 2017. godine kada je Francuski nacionalni geografski odbor pokrenuo je prvu „Noć geografije“ u Parizu i desetak drugih francuskih gradova. 

Organizator projekcije  koja je održana na Prirodno-matematičkom fakultetu, bila je EGEA Banja Luka ̶ udruženje studenata geografije i prostornog planiranja.

Prikazani dokumentarni film ''Plavo srce'', zapravo je centralna je tačka kampanje ''Sačuvajmo plavo srce Evrope'' za zaštitu balkanskog regiona od 3.000 predloženih hidroenergetskih projekata. Film prikazuje borbu za zaštitu poslednjih divljih rijeka Evrope i budi svijest o potencijalnoj ekološkoj katastrofi u Evropi. 

Bosna i Hercegovina je 2018. godine bila domaćin svjetske premijere ovog dokumentarnog filma koji se od tada prikazuje širom svijeta s ciljem podizanja globalne svijesti o važnosti očuvanja posljednjih divljih rijeka Evrope.  

Po završetku filma, prisutnima su se obratili članovi Centra za životnu sredinu Jelena Ivanić i Miloš Orlić, te su predstavili svoje aktivnosti i planove kada je u pitanju očuvanje rijeka u državi i regionu. 

Poslije jednočasovne diskusije organizatori i prisutni izrazili su nadu da će ovaj film usmjeriti pažnju međunarodne zajednice i lokalnih institucija prema zajednicama koje se bore za zaštitu rijeka, te obrazovati ljude o tome zašto su hidroelektrane zastarjele, prljave tehnologije, te kako njihovo postojanje mijenja i ugrožava ukupan geosistem.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8765/egga2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8765/egea.png