Navigacija
Viber X logo

Konferencija na Ekonomskom fakultetu: Stručnjaci prenijeli iskustva 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Konferencija ''Smart Start'', održana 6. aprila 2019. godine u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, okupila je preko 60 srednjoškolaca i studenata koji su imali priliku čuti karijerne priče iskusnih  stručnjaka iz privatnog i javnog sektora, ali i međunarodnih finansijskih institucija.

Govornici su sa mlađim kolegama podjelili svoje profesionalne i lične priče od studentskih dana do uspješnih menadžerskih pozicija.

Tako  je jedan od govornika, Bobana Čegar, ekonomista iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i donedavni viši asistent na Ekonomskom fakultetu, podijelila svoju priču od dana kada je bila najbolji student i dobitnik zlatne plakete, preko iskustava tokom usavršavanja kroz međunarodne programe u Sloveniji, Njemačkoj i Austriji do sadašnjeg posla u kancelariji MMF-a u BiH. 

Ona je mladima ukazala da je karijerni razvoj usko vezan za znanje, trud i zalaganje te da je ekonomija kao zanimanje dovoljno širokoprofilisana za budućnost te samim tim sjajan karijerni izbor.

Darko Milunović, viši asistent sa Ekonomskog fakulteta i jedan od izvršnih direktora Elektroprivrede RS, je mladima govorio o tome koliki je značaj kontakata i ostvarenih pozitivnih utisaka kod saradnika za sve buduće angažmane. On je pričao o svojim počecima koje je imao kao demonstrator na predmetu Statistika, preko povremenih angažmana do uspješne menadžerske karijere u velikom sistemu kao što je Elektroprivreda RS. Mlade je savjetovao da se zalažu tokom studija i nastoje da, radeći kvalitetno i najsitnije angažmane, ostave najbolje utiske koji im mogu biti preporuka za poslove u budućnosti.

Dragana Višekruna, menadžer razvoja poslovanja i asistent direktora za finansije u kompaniji GMP kompani, je prenijela svoja iskustva i podijelila svoju karijernu priču budućim ekonomistima i studentima Ekonomskog fakulteta. 

Dragana je kroz iskrenu prezentaciju pričala o svojim počecima radeći kao promoter ove kompanije a kasnije i student praktikant ali i situacijama i poslovnim odlukama koje donosi danas kao dio menadžment tima. Savjetovala je studente da i najsitniji posao trebaju raditi toliko dobro kao da ih neko posmatra te da svaki, bar minimalno, kvalitetniji i posvećeniji pristup rješavanju poslovnih obaveza vodi voljoj karijeri i otvara neka nova vrata za karijeru u budućnosti. Ona je mladima prenijela i svoje iskustvo radeći u velikom sistemu u privatnom sektoru u Republici Srpskoj te pojasnila koje su to sve prednosti karijere u privatnom sektoru kao i koliko ozbiljne kompanije vode računa o kvalitetnim radnicima.

Nakon prezentacija srednjoškolci i studenti su kroz neformalno druženje simboličnog naziva ''Kafa za ostati'' imali priliku postaviti pitanja iskusnim profesionalcima, dobiti koristan savjet, te rješiti neke od nedoumica koje trenutno imaju.

''Smart Start''je organizovan u suorganizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Centra za razvoj karijere u sklopu projekta ''Fabrika znanja'''podržanom od strane Ambasade SAD-a u BiH.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8756/ekomnomski2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8756/ekonomski.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8756/ekonomski2.jpg