Navigacija
Viber X logo

Studenti simulirali rad Ujedinjenih nacija

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Studentski Model Ujedinjenih nacija (SMUN), održan od 18. do 23. oktobra 2018. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci, okupio je učesnike iz devet država svijeta.

Riječ je o studentima iz: Njemačke, Mađarske, Rusije, Češke, Sjedinjenih Američkih Država, Kazahstana, Australije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Studenti su na godišnjoj konferenciji organizovanoj u vidu obrazovne simulacije rada Ujedinjenih nacija, sumirali rad dva tijela UN - Savjeta bezbjednosti i Savjeta za ljudska prava, kao i nezavisni „Press“ komitet.

U sklopu ova dva savjeta, studenti su imali priliku da razmatraju pitanja kao što su reforma Savjeta bezbjednosti, prijetnje međunarodnom miru i bezbjednosti, globalni radikalni ekstremizam i inkluzija lica sa invaliditetom. 

Simulacija se odvija u vidu sjednica, sa prilagođenim pravilima procedure, tako što su učesnicima unaprijed dodijeljene države članice UN tijela, čiju unutrašnju i spoljnu politiku istražuju i u skladu s tim zastupaju stavove o pomenutim temama.

Pored formalnih sjednica, za učesnike je organizovan niz događaja kao što su predavanja stručnjaka iz svijeta diplomatije, panel diskusije, obilasci političkih i kulturnih institucija i neformalna druženja.

Studentima su se obratili prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja UNIBL i dr Radmila Pejić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje u Vladi Republike Srpske. 

SMUN simulacija spaja mlade ljude zainteresovane za oblasti međunarodnih odnosa, prava, diplomatije i novinarstva i pruža im platformu za kvalitetnu diskusiju o svjetskim problemima. Ugostivši učesnike iz cijelog svijeta, SMUN promoviše vrijednosti međunarodne saradnje i razumijevanja, kao i važnosti pristupanja svjetskim problemima iz različitih perspektiva. 
Cilj ove konferencije je podstaći razmjenu informacija i znanja, te pripremiti, motivisati i inspirisati buduće lidere za njihovu diplomatsku službu. Takođe, SMUN služi kao promocija nacionalne kulture, politike i obrazovnog sistema, kao i akademske razmjene između Univerziteta u Banjoj Luci i akademskih institucija širom svijeta.

Organizator konferencije je Klub studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, a na našem univerzitetu konferencija se održava od 2014. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8163/studentski_model_ujedninjenih_nacija__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8163/studentski_model_ujedninjenih_nacija__3_.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/8163/studentski_model_ujedninjenih_nacija__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8163/studentski_model_ujedninjenih_nacija__1_.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/8163/studentski_model_ujedninjenih_nacija__2_.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/8163/studentski_model_ujedninjenih_nacija__4_.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/8163/studentski_model_ujedninjenih_nacija__5_.jpeg