Navigacija
Viber X logo

Fakultet bezbjednosnih nauka proslavio prvu godišnjicu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečane akademije povodom prve godine rada Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci održana je 6. marta 2018. godine.

Na akademiji koja je održana u amfiteatru ovog fakulteta, uručene su diplome svršenim i priznanja najboljim studentima, ali i povelje i plakete onima koji su svojim radom i zalaganjem dali nesebičnu podršku razvoju Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Priznanja su uručena Draganu Lukaču, ministru unutrašnjih poslova RS i Dani Maleševiću, ministru prosvjete i kulture RS.

Takođe, nagrađen je i Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsku obuku, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta UNIBL, Ronilački klub ''Buk'', Gorska služba spasavanja Banja Luka, Javno preduzeće ''Akvana'', Kriminalističko - policijska akademija u Beogradu i drugi.

Prof. dr Luka Kecman, prorektor za kadrove i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci, uvaženom skupu obratio se prigodnom besjedom.

''Većina vas pripada narodu koji u svojoj tradiciji duboko nosi potrebu da gradi i svojom gradnjom ostavi neizbrisivi trag u vremenu. Srećni su bili svi oni koji uspjeli da izgrade zdanja duhovna ili materijalna, koja su nadživjela graditelja'', kazao je prorektor Kecman, naglašavajući da je nama pripala sreća i obaveza da izgradimo Univerzitet i RS.

''Kada se gradi neka građevina, nema posla koji je manje ili više važan. Svaki kamen, pa i onaj najmanji jednako je važan kada se dobro i pametno gradi. Naša gradnja je posebna i puna je nježnosti, emocija, ljubavi i trpeljivosti prema drugima, ali i strpljenja da nam materijal procvjeta, ali i različitog viđenja kako naša građevina treba da izgleda'', kazao je prorektor i naveo da upravo to donosi prave vrijednosti.

''Počeli smo kao i obično burno i silovito, izgradili smo odlične temelje, podigli stabilne noseće stubove i sada zidamo prvi sprat. Dosadašnjim graditeljima danas kažemo jedno veliko hvala, a budućim da će njihovo najplemenitije osjećanje biti da ćemo postojati i onda kada bude izgledalo da nas je sudbina svela na potpuno nepostojanje. Ovaj život je poštovane kolege, suviše kratak za našu dušu, on svjedoči da se svaki čovjek svega prije zasiti nego života...'', poručio je prof. dr Luka Kecman.

Prorektor je na kraju svima poželio da se u budućnosti druže sa istinom, jer je kako kaže upravo istina osnovna čovjekova hrana. Poželio je i da se družimo i sa pravdom, ljubavlju, znanjem i srećom.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, rekla je da RS ima fakultete koji proučavaju sve bezbjednosne rizike i na tom planu razumiju procese u regionu, okruženju i globalno.

Gospođa Cvijanović je ocijenila da su Vlada i Univerzitet u Banjoj Luci donijeli dobru odluku transformisanjem Visoke škole unutrašnjih poslova u Fakultet bezbjednosnih nauka, čime se ide u susret globalnim izazovima i rizicima na tom planu. 

"Mislim da je ovo put ka integraciji svih koji rade na planu bezbjednosti u Srpskoj, a Fakultet bezbjednosnih nauka je veoma perspektivan, s obzirom na to da je svijet, nažalost, opterećen teškim bezbjednosnim problemima", istakla je predsjednica Vlade RS. 

Ona je izrazila nadu da će kadar Fakulteta bezbjednosnih nauka doprinijeti bezbjednosti Republike Srpske. 

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, rekao je da je kadar Fakulteta bezbjednosnih nauka potrebni MUP-u Srpske, podsjećajući da je nekadašnja Visoka škola unutrašnjih poslova za 20 godina iznjedrila mnogo korisnih ljudi, koji danas rade u resornom ministarstvu. 

"Svi ljudi koji završe sadašnji Fakultet bezbjednosnih nauka doprinijeće većoj bezbjednosti u Srpskoj", poručio je Lukač. 
Doc. dr Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, rekao je da je ova obrazovna ustanova danas punopravna članica Univerziteta u Banjoj Luci i da ima oko 200 studenata, ne računajući apsolvente. 

"U ovih godinu dana rada smo uložili dosta truda i energije. Najviše je pomogla Vlada RS, koja je preusmjeravanjem finansijskih sredstava prema Univerzitetu i omogućila našem fakultetu nesmetan rad i dalji razvoj", rekao je Ćeranić, navodeći da je velika pomoć stigla i iz Ministarstava prosvjete i kulture i unutrašnjih poslova, te drugih fakulteta. 
Ćeranić je istakao da vlada veliko interesovanje srednjoškolaca za upis na ovaj fakultet, dodajući da uspješno sarađuju sa značajnim obrazovnim ustanovama i organizacijama u Srpskoj i okruženju. 

"I ove godine raspisaćemo konkurs za 100 studenata, čiji će se broj povećavati. Upisne kvote se dogovaraju sa resornim ministrima i trenutno nemamo nijednog diplomca na Zavodu za zapošljavanje. Za ovu godinu planiramo i otvaranje master ciklusa studija - upravljanje rizikom u prirodnim katastrofama, za šta očekujemo veliki interes studenata. Taj ciklus je rezultat našeg učešća u međunarodnom 'Erazmus' projektu", naglasio je dekan Ćeranić.

On je dodao da planiraju i pokretanje fakultetskog časopisa. Kako je naveo, posebno je ponosan na to što su studenti ove ustanove učestvovali i u svečanoj povorci u Banjaluci, povodom 9. januara - Dana Republike.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske predstavnici MUP-a Srpske i Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS, kao i Đorđe Markez, generalni sekretar i Duško Lazić, finansijski direktor UNIBL. 

Među gostima su bili i dekani fakulteta, kao i stručnjaci za bezbjednost i brojni studenti.

Fakultet bezbjednosnih nauka je najmlađi fakultet u sastavu Univerziteta. Nastao je transformacijom Visoke škole unutrašnjih poslova koja je djelovala u okviru MUP-a Republike Srpske u organizacionu jedinicu Univerziteta u Banjoj Luci. U skladu sa rješenjem Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, nastava na ovom fakultetu izvodi se na studijskom programu Bezbjednost i kriminalistika. Diplomirani studenti po završetku studija stiču zvanja diplomirani pravnik bezbjednosti i kriminalistike.

FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7445/IMG_0059.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7445/IMG_0001.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7445/IMG_0005.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7445/IMG_0012.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7445/IMG_0017.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7445/IMG_0022.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7445/IMG_0031.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7445/IMG_0058.jpg