Navigacija
Viber X logo

Otkrivena bista Vuku Stefanoviću Karadžiću

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ispred Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 6. novembra 2017. otkrivena je  bista Vuku Stefanoviću Karadžiću, reformatoru srpskog jezika i pravopisa.

Bistu su otkrili rektor Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga,  generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, i generalni direktor kompanije "M:tel" Marko Lopičić.

Inače, bistu Vuka Stefanovića Karadžića, autora Sare Nikolić, Univerzitetu poklonila je kompanija "M:tel". Ovu inicijativu Filološkog fakulteta podržao je Generalni konzulat Srbije u Banjoj Luci.

Uvaženom skupu obratio se prof. dr Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor je u govoru istakao da je Vuk bio najznačanija ličnost srpske književnosti u prvoj polovini XIX vijeka.

''Vuk je bio borac sa perom u ruci kao moćnim oružjem u borbi za slobodu'', kazao je rektor Mataruga.

Rektor je podsjetio i na činjnicu da je Vuk utvrdivši sve osobenosti našeg naroda u jeziku, umotvorinama, materijalnom i duhovnom životu, dao nam ime, svijest, samopouzdanje, dostojanstvo i otvorio nam put ka svijetlijoj budućnost.

''Zahvaljujući Vuku postali smo slobodan, kulturan i kroz pismo evropski priznat narod. Zato smo ponosni što smo ga imali u trenucima kada nam je bio najpotrebniji, i srećni jer mu i danas u krugu Univerzitetskog grada otkrivamo ovu bistu'', kazao je Mataruga  i dodao da danas 240 godina od rođenja Vuka Karadžića i gotovo 150 godina kako je Vukov Pravopis (1868.) uveden zvanično u Srbiji, srpski jezik dijele, svojataju, otimaju i prisvajaju kao da je njihov.

''Lijepo je imati više od drugih i sa njima dijeliti, ali našu tradiciju, kulturu, istoriju moramo sa ponosom čuvati, a srpski jezik i našu ćirilicu njegovati i braniti kao ognjište, porodicu, ikonu i krsnu slavu''', naglasio je rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor se zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu, posebno ističući činjenicu da se postavljanje ove biste u prostoru Univerzitetskog grada, može prihvatiti kao simboličko jačanje predanog i snažnog zajedničkog rada na naučnom, prosvjetnom i kulturnom razvoju i saradnji Republike Srbije i Republike Srpske.

''Dame i gospodo, neka pogled na ovu bistu Vuku Karadžiću ispred Filološkog fakulteta našeg Univerziteta podsjeća, pokreće i učvršćuje naše veze ne samo sa akademskom zajednicom Republike Srbije, već i narodom Srbije u istim pogledima u budućnost na ovim prostorima'', kazao je prof. dr Milan Mataruga, rektor UNIBL.

Generalni konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić, izrazio zadovoljstvo što je danas na još jedan način, ovim simboličnim gestom pokazana privrženost Srbije Republici Srpskoj.

Marko Lopičić, direktor kompanije ''M:tel'', kazao je da je velika čast što je UNIBL prepoznao kompaniju ''M:tel", uz Konzulat Srbije u Republici Srpskoj, kao prijatelje i poštovaoce djela Vuka Stefanovića Karadžića. 

Inače, svečanom otkrivanju biste prisustvovali su predsjednik Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, prorektori UNIBL, dekani, profesori, saradnici i studenti i druge zvanice.

Bista je otkrivena u sedmici kada Univerzitet u Banjoj Luci slavi 42 godina rada i razvoja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7064/IMG_8529.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7064/IMG_8501.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7064/IMG_8507.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7064/IMG_8519.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7064/IMG_8521.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7064/IMG_8534.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7064/IMG_8547.JPG