Navigacija

Okrugli sto na temu urbanog razvoja Banje Luke: 27.10.2017.

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci – studijski program Sociologija i Istraživački centar za prostor organizuju Okrugli sto na temu “Novi koncept urbanog razvoja Banje Luke: Između privatnih interesa i potreba građana”, koji će biti održan u amfiteatru Fakulteta političkih nauka, u petak 27.10.2017. godine od 9.00 do 12.30.

Okrugli sto se osvrće na protekle dvije decenije urbanog razvoja Banje Luke, koji se u uslovima tranzicije kretao između nasljeđenog sistema planiranja iz perioda socijalizma i planiranja u uslovima tržišne ekonomije, bez prepoznavanja dinamike konteksta transformacija, niti značaja različitih aktera uključenih u proces. S obzirom da se u ovim uslovima javlja mogućnost manipulacija, ali i inovacija u promišljanju urbanog prostora, nameće se potreba definisanja novih koncepata urbanog razvoja, koji bi se zasnivali na ravnoteži između ove dvije krajnosti, između privatnog i javnog interesa, te lokalnog i globalnog konteksta. Tema će biti razmatrana kroz nekoliko podtema, među kojima su: Javni prostor u tranziciji; Mega projekti transformacije urbanog jezgra i Zajedničko upravljanje urbanim prostorom grada.

Učesnici su: doc. dr Ranka Perić Romić (Fakultet političkih nauka UNIBL); dr Isidora Karan i dr Igor Kuvač (Istraživački centar za prostor); doc. dr Ana Pajvančić – Cizelj (Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); dr sc. Jelena Zlatar-Gamberožić (Institut za društvena istraživanja Zagreb); prof. dr Mira Mandić (Prirodno-matematički fakultet UNIBL), te prof. dr Brankica Milojević (Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet UNIBL). Osim direktnih učesnika, očekuje se prisustvo Igora Radojičića, gradonačelnika Banje Luke, te arhitekte Ivana Raškovića, gradskog arhitekte Banje Luke i vanrednog profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Okruglom stolu će prisustvovati  i drugi diskutanti, privrednici i stručnjaci iz oblasti urbanističkog i prostornog planiranja, te drugi gosti i studenti.

Učešće je potrebno prijaviti putem mejla: icprostor@gmail.com

Okrugli sto

Izvor: Istraživački centar za prostor    
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7006/Okrugli-sto-1.jpg