Navigacija
Viber X logo

Zajednički radni doručak  Rektorskog kolegijuma, Dekanskog kolegijuma, Senata i Upravnog odbora

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom završetka kalendarske godine, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga organizovao je zajednički radni doručak za članove Rektorskog kolegijuma, Dekanskog kolegijuma, Senata i Upravnog odbora koji je upriličen u restoranu Slobodni um. 

Tom prilikom rektor Mataruga se osvrnuo na aktivnosti na Univerzitetu koje su obilježile prethodnu godinu, te izložio planove za 2017. On je podsjetio da je prvu polovinu 2016. godine obilježila procedura izbora rektora koja je okončana u maju 2016. godine, te se još jednom zahvalio na podršci i ukazanom povjerenju da zajedno sa rektorskim timom vodi Univerzitet u narednom četvorogodišnjem mandatu. Po završetku formalne procedure izbora, ove godine je po prvi put upriličena ceremonija svečane inauguracije rektora uz prisustvo  najviših predstavnika vlasti na čelu sa predsjednikom Republike Srpske,  predstavnika diplomatskog kora u BiH, univerziteta sa kojima naš Univerzitet sarađuje i mnogih drugih  ličnosti iz kulturnog i javnog života Republike Srpske. 

U 2016. godini, takođe  po prvi put,  organizovan je akademski čas za studente prve godine svih fakulteta našeg Univerziteta, te da je svečano otvoren IV  paviljon studentskog doma ”Nikola Tesla” u kojem je smještaj našlo 280 najboljih studenata.

U posljednjem kvartalu 2016. godine uslijedilo je niz manifestacija u okviru obilježavanja 41 godine Univerzitet u Banjoj Luci, a rektor je iskoristio priliku i da se zahvali na iskazanom jedinstvu svih organa univerziteta i zaposlenih u situaciji kada je Univerzitet bio izložen medijskoj kampanji izazvanoj rješenjem Prosvjetne inspekcije  po tužbi koja se odnosila na proceduru izbora rektora.  

Govoreći o finansijskoj situaciji na Univerzitetu, rektor je istakao da je ona teška, ali je izrazio očekivanje da će, uz nešto uvećan budžet i povećanje vlastitih prihoda iz projekata, naredna godina u finansijskom smislu biti lakša. U svom obraćanju osvrnuo se i na  medijsku kampanju međunarodne nevladine organizacije koja se vodi pod sloganom „naučimo ih lekciju“, te je istakao da ga ti navodi vrijeđaju i kao rektora i kao čovjeka jer su neutemeljeni i paušalni, te kao takvi nanose štetu ugledu Univerziteta u cjelini. 

Kada je riječ o planovima i zadacima koji stoje pred Univerzitetom u narednom periodu, rektor je podsjetio da je Upravni odbor na svojoj posljednjoj ovogodišnjoj sjednici usvojio Program rada Univerziteta u 2017. godini  i da je njemu, kao jedan od najbitnijih programskih zadataka, navedena izrada i usvajanje Strategije razvoja Univerziteta za period 2017-2021. Istim dokumentom predviđena je i potpuna implementacija integrisanog informacionog sistema na svim našim fakultetima, što će zahtijevati njihov pun angažman u cilju realizacije ove aktivnosti. U godini ispred nas očekuje se i usvajanje novog zakona o visokom obrazovanju, a to podrazumijeva  obavezu Univerziteta da usaglasi univerzitetske akte sa novim zakonom. Rektor je dodao da će realizacija programskih zadataka sadržanih u Programu rada za 2017. zahtijevati  maksimalnu posvećenost svih zaposlenih u izvršavanju radnih obaveza, te  je pozvao dekane, nastavnike i saradnike da predlože ideje koje će kroz nauku, istraživanje i inovacije voditi unapređenju  nastavnog i naučnog procesa na UNIBL i istovremeno razvoju privrede Republike Srpske.

Na kraju svog obraćanja rektor je iskoristio priliku da članovima rektorskog kolegijuma, dekanima, senatorima i članovima Upravnog odbora, kao i svim zaposlenim na Univerzitetu u Banjoj Luci i studentima poželi srećne predstojeće novogodišnje i božićne praznike  i puno lične i profesionalne sreće u Novoj 2017. godini.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6090/PRva__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6090/cetvrta__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6090/treca__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6090/druga__1_.JPG