Navigacija
Viber X logo

Interkatedarski sastanak katedri šumarskih fakulteta i instituta sa prostora bivše SFRJ

Nauka i razvojOpšte

Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 16.12.2016. godine, bio je domaćin Interkatedarskog sastanka katedri šumarskih fakulteta i odjeljenja/zavoda instituta koji se bave šumarskom genetikom, šumskim sjemenarstvom, rasadničarstvom i pošumljavanjem na području bivše Jugoslavije.

Sastanku održanom u svečanoj sali našeg Šumarskog fakulteta, prisustvovali su predstavnici sljedećih institucija: Gozdarskog instituta Slovenije; Biotehničkog univerziteta Ljubljana; Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko; Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Novi Sad; Šumarskog fakulteta Beograd; Instituta za šumarstvo Beograd; Šumarskog fakulteta Skoplje i Šumarskog fakulteta Sarajevo.

Pored navedenih naučnih institucija, skupu su prisustvovali i predstavnici JP „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, OJ „Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju“ Doboj i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Predstavnici naučnih institucija održali su prezentacije u kojima su predstavili instituciju sa koje dolaze, katedru/odjeljenje/zavod,  aktivnosti kojima se bave i rezultate koje su postigli. Nakon toga uslijedila je diskusija tokom koje su dogovorene zajedničke aktivnosti u pravcu: prijave na CEPUS projekat kroz razmjenu studenata, nastavnika i saradnika; osmatranja fenoloških pojava na više vrsta drveća na području bivše Jugoslavije po jedinstvenom obrascu; razmjene informacija o urodu najznačajnijih vrsta drveća; podizanja zajedničkih ogleda, te pisanja međunarodne monografije o uticaju klimatskih promjena na šumske genetičke resurse.

Sastanak je protekao u prijatnoj atmosferi i druženju, a domaćini skupa iskoristili su priliku da se još jednom najiskrenije zahvale svim učesnicima na izdvojenom vremenu, prezentacijama, aktivnom učešću u diskusiji, novim idejama i prijedlozima za saradnju. Organizatori su se, takođe, zhavalili  JP „Šume Republike Srpske“ na pomoći u organizaciji Interkatedarskog sastanka.

Treba napomenuti da je Šumarski fakutet Univerziteta u Banjoj Luci, pokretanjem inicijative i organizacijom ovogodišnjeg Interkatedarskog sastanka, nastavio tradiciju koja je prekinuta prije više od 25 godina.

Naredni interkatedarski sastanak će se organizovati 2018. godine u Srbiji.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6039/URC_1-Sumarski_fakultet.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6039/URC_2_-Sumarski_fakultet.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6039/URC_3-_Sumarski_fakultet.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6039/URC_4-_Sumarski_fakultet.JPG