Navigacija
Viber X logo

Elektrotehnički fakultet UNBL obilježio 54 godine uspješnog rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci  25. novembra je obilježio 54 godine postojanja i uspješnog rada promocijom 40 diplomiranih studenata prvog i 12 diplomiranih studenata drugog ciklusa studija, te dodjelom priznanja i zahvalnica onima koji su najviše doprinijeli razvoju i promociji fakulteta u prethodnom periodu.

O aktivnostima i postignućima ETF-a u proteklih godinu  godinu dana, brojnim  gostima, nastavnicima i studentima,  na svečanosti je govorio dekan prof. dr Branko Dokić. Podsjećajući da na Fakultetu trenutno studira 868 studenata dekan je istakao da su i u prethodnoj godini ovi mladi ljudi bilježili dobre rezultate kako na svom fakultetu, tako i na međunarodnim takmičenjima, poput tradicionalnog takmičenja studenata elektrotehničkih fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije na kojem se naši studenti  u konkurenciji 17 fakulteta  zauzeli peto mjesto u generalnom plasmanu. U prethodnoj godini nastavljen je trend stipendiranja i nagrađivanja studenata od strane najznačajnijih kompanija iz ove oblasti, kao i sticanja korisnog praktičnog iskustva kroz obavljanje studentskih praksi, u čemu se posebno izdvaja institut RT-RK, naglasio je dekan.

Dekan je podsjetio i da su u proteklih godinu dana na Fakultetu završena tri međunarodna projekta, da su tri u toku: VI-SEEM (Horizon 2020), DBBT (Erasmus+) i Eueoweb+ (Erasmus mundus), te da fakultet učestvuje i 15 projekata sa nacionalnim izvorom finansiranja.

Takođe, uspješno je organizovan 11. međunarodni naučni simpozijum Industrijska elektronika- INDEL, kao i prateća manifestacija– studentsko takmičenje Hardware & Software; fakultetska ICT akademija u školskoj 2016/17. godini upisala je 68 polaznika na kurseve iz oblasti CISCO, Java i Linux, dok je u fakultetskom časopisu Electronics koji se referencira  u mnogim svjetskim naučnim  citatnim bazama, u protekloj godini objavljeno 19 recenziranih radova.

Svoje obraćanje povodom godišnjice fakulteta, dekan je iskoristio da ukaže na fenomen koji se ogleda u činjenici da se srednjoškolci radije opredjeljuju za fakultete koji će lakše završiti, a potom 5 ili 10 godina čekati na posao, nego za one, poput ETF-a, koji im garantuju sigurno zaposlenje, ali zahtijevaju i više truda tokom studiranja. Ilustrujući ovu tvrdnju dekan je  podsjetio da je ove godine na ETF upisano 216 novih studenata, što je 14 odsto manje od broja predviđenog konkursom. I to u situaciji kada sve diplomirane inženjere po završetku ovog fakulteta, a nerijetko i prije sticanja diplome, čeka siguran posao; kada  strane kompanije konstantno dolaze sa ponudama za angažovanjem ovdašnjeg kadra i kada se za pojedine odsjeke nude stipendije u visini nečije plate... Podatak da, pored svih navedenih pogodnosti, umjesto ovog, studenti biraju „lakše“ fakultete i dugogodišnje čekanje na zaposlenje, je problem koji ETF, uprkos stalnom trudu i preduzimanju niz aktivnosti počevši od animiranja srednjoškolaca i organizovanja dana otvorenih vrata do modernizacije nastavnih planova i programa,  ne može sam riješiti, već je za njegovo rješavanje  neophodan angažman lokalnih i republičkih organa i institucija, naglasio je dekan Dokić.

Čestitke ETF-u povodom godišnjice uspješnog rad, u prigodnim obraćanjima,uputili su prorektor za nastavu Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Strain Posavljak i profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu  dr Branko Kovačević, te podsjetili na doprinos koji je ETF dao u naučnom i obrazovnom smislu.

Takođe, čestitke fakultetu na kojem su i sami stekli fakultetske diplome, uputili su  gradonačelnik Grada Banja Luka Igor Radojičić  i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske  Zlatan Klokić, te obećali podršku Fakultetu u njegovom budućem razvoju.

Na svečanosti obilježavanja godišnjice Fakulteta, dekan Dokić je uručio  plaketu prof. dr Tatjani Pešić-Brđanin u znak priznanja za poseban doprinos razvoju ETF-a, pogotovo  njegovoj međunarodnoj promociji. Takođe, uručene su zahvalnice kompanijama: M:tel, Institut RT-RK, Elnos BL, Elektroprenos BiH a.d. Banja Luka i UniCredit Bank Banja Luka sa kojima ETF godinama uspješno sarađuje.

Najsvečaniji dio obilježavanja 54 godine Fakulteta bila je promocija diplomiranih elektroinženjera i mastera elektrotehnike, te proglašenje najboljih studenat (po godinama i studijskim programima), kojima su kompanije : TeleGroup, M:tel, Huawei, Savez energetičara RS, Kosmos, i Elnos obezbijedile vrijedne nagrade.

Priznanja i nagrade su dobili sljedeći studenti:

- Milomir Babić, najbolji  diplomirani inženjer elektrotehnike u  akademskoj 2015/2016 . godini koji je studij završio sa prosječnom ocjenom 9,38.

- Srđan Vujanić (prosjek  8,57),  i Vedran Janjetović (prosjek 8,33),  najbolji studenti nakon prve godine studija;

- Milan Boroja (prosjek 9,28), i Vanja Starčević (prosjek 8,22), najbolji studenti druge godine studija;

- Borjana Milošević (prosjek 8,07), Nenad Golubović ( prosjek 9,37), i Nemanja Kitić (prosjek 8,80), najbolji studenti nakon treće godine studija;

- Milica Lekić (prosjek 9,11),  Stefan Končar (prosjek 9,05), i Vladanko Tomaš (prosjek 8,75), najbolji studenti nakon četvrte godine studija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5963/PRVA__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5963/IMG_5093.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5963/IMG_5091.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5963/IMG_5090.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5963/IMG_5168.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5963/IMG_5156.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5963/IMG_5144.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5963/IMG_5136.JPG