Navigacija
Viber X logo

Deponovanje  prvih uzoraka iz kolekcije banke gena u Globalni sjemenski trezor u Svalbardu 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Insitut za genetičke resurse  Univerziteta u Banjoj Luci će 18. 10. 2016. godine deponovati svoje prve uzorke iz kolekcije banke gena u Globalni sjemenski trezor Svalbard (Norveška).

Vlada Kraljevine Norveške je osnovala  Globalni sjemenski trezor Svalbard 2008. godine u cilju obezbjeđenja  zaštite i očuvanja biljnih genetičkih resursa. 

Tezor se nalazi u mjestu Longyearbyen,  na krajnjem sjeveru, 1300 km od polarnog kruga. Banke gena širom svijeta šalju svoje uzorke sjemena u Globalni sjemenski trezor  Svalbard u cilju bezbednog i sigurnog  dugoročnog čuvanja materijala  u prirodnim uslovima  stalnog leda. 

U trezoru se nalazi sjeme  više desetina sorti esencijalnih prehrambenih usjeva kao što su pasulj, pšenica i pirinač. Trenutno je trezoru zastupljeno sjeme više od 4000 biljnih vrsta. Ovi uzorci sjemena predstavljaju duplikate sjemenskih kolekcija koje se čuvaju u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim bankama gena. 

Institut za genetičke resurse  Univerziteta u Banjoj Luci je 1.07. 2016. godine potpisao Ugovor o saradnji sa Nordijskom bankom gena ( NordGen) u cilju deponovanja sigurnosne kolekcije sjemena. NordGen je Ugovor potpisao u ime Kraljevskog norveškog ministarstva za poljoprivredu i hranu.

Prvi uzorci koji će biti deponovani predstavljaju prinove autohtonih sorti i lokalnih populacija žitarica i kukuruza. Ukupno će u Globalni sjemenski trezor biti poslano  326 prinova. U narednom periodu će biti deponovane i ostale prinove iz banke gena Insituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci  čime će Institut ispuniti jednu od osnovnih obveza osiguranja biljnih genetičkih reusrsa za sadašnje i buduće generacije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5781/i-4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5781/i-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5781/i-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5781/i-1.jpg