Navigacija
Viber X logo

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizacija Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, 24.06. 2016. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju. Raspravu kojoj su, između ostalih, prisustvovali i rektor Univerziteta prof. dr Milan Mataruga i predsjednik Upravnog odbora prof. dr Mile Dmičić, dekani, nastavnici i studenti više fakulteta, vodile su pomoćnica ministra prosvjete za visoko obrazovanje gđa. Radmila Pejić i viši stručni saradnik za normativne i pravne poslove gđa. Jelena Zlojutro.

Tokom diskusije preovladalo je mišljenje da Nacrt ne nudi rješenja koja bi vodila ka unapređenju visokog obrazovanja, te da bi njegovo usvajanje u ponuđenoj formi donijelo više štete nego koristi, dok je gro prisutnih studenata, te dio akademskog osoblja zastupao stav da o Nacrtu kakav je ponuđen ne treba ni voditi javnu raspravu.

Osim konkretnih prigovora na pojedine članove Nacrta, kao opšta zamjerka upućena na adresu Ministarstva , navedeno je to što nisu uvažavani prijedlozi za izmjene teksta zakona koje su Univerzitet i fakulteti pojedinačno slali Radnoj grupi zaduženoj za izradu zakona o visokom obrazovanju, te što pokretanju procedure donošenja novog zakona nije prethodila detaljna analiza važećeg Zakona.

Uz podsjećanje da je kao prvi delegirani član pomenute radne grupe ispred Univerziteta u Banjoj Luci i sam bio u prilici da se povuče iz njenog daljeg rada zbog nemogućnosti usaglašavanja stavova, odnosno neuvažavanja ponuđenih prijedloga izmjena i dopuna prednacrta zakona , rektor prof. dr Milan Mataruga je apelovao na Ministarstvo da da više vremena za raspravu o tako bitnom dokumentu kao što je zakon o visokom obrazovanju.

Rektor Mataruga je upoznao prisutne da je i na sjednici Proširenog kolegijuma održanoj 22. jula zauzet stav da se od nadležnih traži prolongiranje javnih rasprava i donošenja zakona o visokom obrazovanju, da je Senat na jučerašnjoj sjednici potvrdio taj stav, kao i da će u narednih desetak dana biti održana tematska sjednica dekanskog kolegijuma posvećena ovom pitanju.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5475/24-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5475/24-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5475/24-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5475/24-04.jpg