Navigacija
Viber X logo

Održano predavanje prof. Yusuke Obuchi-ija

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Danas je na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci održano predavanje japanskog arhitekte Yusuke Obuchi-ja na temu “Architecture in the Age of Cyborgs”.

Yusuke Obuchi je vanredni profesor na odsjeku za arhitekturu Univerziteta u Tokiju gdje vodi Obuchi laboratoriju za arhitekturu od 2010. godine, a jedan je i od osnivača programa „Napredni dizajn studio program“ (T_ADS). U periodu od 2005. do 2010. godine profesor Obuchi je bio i ko-direktor istraživačke laboratorije za dizajn Asocijacije arhitekata (AA) u Londonu.

Studirao je arhitekturu na Prinston Univerzitetu, Institutu za arhitekturu Južna Kalifornija i Univerzitetu u Torontu. Predavao je na Univerzitetu Prinston, Fakultetu za dizajn Univerziteta Harvard, Univerzitetu u Kentakiju i Nju Džersi Institutu za tehnologiju.

Kroz veoma zanimljivo i živopisno predavanje na AGGF-u profesor Obuchi je dao odgovore na pitanje: “Kada su dostupne brže, preciznije i ekonomičnije metode u izgradnji zgrada, kakve su uloge i potencijali ljudi ?“ U svom predavanju, profesor je diskutovao o trenutnim istraživanjima digitalnih fabrikacija u oblasti arhitekture u svojoj laboratoriji za dizajn na Univerzitetu u Tokiju. Predstavio je niz istraživačkih dizajn projekata koji istražuju presjek ljudskih kapaciteta i 3D tehnologije štampe u stvaranju arhitektonskih konstrukcija.

Inspirativnim predavanjem profesor je motivisao prisutne da mu postave brojna pitanja, a prepun amfiteatar AGGF-a dokaz je da ovakvih dešavanja treba biti više.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5405/Yusuke_Obuchi-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5405/Yusuke-Obuchi-4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5405/Yusuke-Obuchi-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5405/Untitled-1.jpg