Navigacija
Viber X logo

Konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić posjetio Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Vladimir Nikolić , generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci posjetio je 02. aprila 2015. Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci . Gosta su primili dekan Filološkog fakulteta prof. dr Mladenko Sadžak i rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić.

Konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić posjetio Filološki fakultet  Univerziteta u Banjoj Luci

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje se na Fakultetu provode u cilju unapređenja nastavno-naučnog procesa i uopšte funkcionisanja ove visokoškolske ustanove, kao i o status u srpskog jezika.

Dekan je upoznao konzula da su u toku pripreme za organizovanje simpozijuma o srpskom jeziku koji će biti održan u okviru obilježavanja Dana i slave Filološkog fakulteta, Svetog Ćirila i Metodija, 24. Maja. Skup će biti rganizovan u saradnji sa drugim filološkim fakultetima sa srpskog jezičkog prostora i institucijama koje se bave srpskim jezikom, a očekuje se da će rezultirati potpisivanjem memoranduma, obavezujućeg za najviše obrazovne ustanove, škole, ali i političare, a koji bi između ostalog vodio ka eliminaciji diskriminacije profesora i nastavnika srpskog jezika prilikom zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić posjetio Filološki fakultet  Univerziteta u Banjoj Luci

Jedna od tema razgovora bila je i izgradnja i opremanje biblioteke Fakulteta čiji je nedostatak jedan od gorućih problema ove visokoškolske ustanove. Dekan je upoznao konzula da je završen idejni projekat zgrade biblioteke, dok je izvedbeni projekat u završnoj fazi, te da se trenutno radi na iznalaženju mogućnosti za obezbeđivanje finansijske konstrukcije projekat čija je procijenjena vrijednost oko tri miliona KM. Konzul Srbije u Banjoj Luci je izrazio spremnost da pomogne u traženju partnera sa prostora Srbije koji bi pomogli realizaciji ovog projekta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4106/Konzul-mala.gif