Navigacija

U Banjoj Luci održan četvrti sastanak Savjetodavne grupe za analizu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci je od 2013. godine partner u projektu Savjeta Evrope i Evropske unije pod naslovom „Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija“.

U Banjoj Luci održan četvrti sastanak Savjetodavne grupe za analizu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini

Projekat je u završnoj fazi jer je njegovo okončanje predviđeno za kraj jula 2015. godine, a finansiran je sredstvima iz fonda IPA i ima dvije komponente:
1. analizu stanja u visokom obrazovanju u BiH, kao putokaz za razvoj prioriteta strateškog razvoja i
2. napredak u provođenju okvira za visokoškolske kvalifikacije u BiH, sa osvrtom na relevantnost visokog obrazovanja za društvo i mogućnost zapošljavanja kroz razvoj dobre prakse za povezivanje visokoškolskih kvalifikacija sa zanimanjima, u pet odabranih polja (poljoprivreda i prerada hrane, inženjerstvo, informaciono komunikacione tehnologije, ekonomija, obrazovanje nastavnika).

U Banjoj Luci održan četvrti sastanak Savjetodavne grupe za analizu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini

Tokom četvrtog sastanka Savjetodavne grupe za analizu sektora visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koji je održan 19. i 20.02.2015. godine u Banjoj Luci, razmatrane su preporuke i zaključci proizašli iz analize visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, naročito u pogledu povezivanja univerziteta sa poslovnim okruženjem (tržištem rada), studentskog iskustva i internacionalizaciju univerziteta, a uključena su i pitanja dobrog upravljanja i menadžmenta, resursi, te statistika. Analizu su sačinili eksperti Savjeta Evrope iz Bosne i Hercegovine i nekoliko država članica Evropske unije.

U radu sastanka su učestvovali predstavnici javnih i privatnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, predstavnici Unije studenata Univerziteta u Zenici, predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenja kvaliteta Bosne i Hercegovine, Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, te predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i kancelarije Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4016/CoE.gif