Navigacija
Viber X logo

Svečano obilježeno 40 godina Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom i promocijom magistara i diplomiranih ekonomista, Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio je 40 godina uspješnog rada i postojanja.

Svečano obilježeno 40 godina Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj  Luci

Kako je Ekonomski fakultet nastao i stasavao u jednu od najrespektabilnijih visokoškolskih institucija u regionu, brojni prisutni gosti, među kojima je bio i predsjednik Republike Srpske, ministri u Vladi RS i Savjetu ministara, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, članovi Akademije nauka i umjetnosti RS, rektor i prorektori Univerziteta u Banjoj Luci, te dekani fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i ekonomskih fakulteta zemalja u regionu, imali su priliku da vide iz kratkog dokumentarnog filma, a na neke od najzapaženijih dostignuća Fakulteta podsjetio je i dekan prof. dr Novak Kondić u svom obraćanju.

Svečano obilježeno 40 godina Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj  Luci

Uz riječi zahvalnosti prisutnima što su svojim dolaskom uveličali svečanost obilježavanja četiri decenije uspješnog rada, dekan je podsjetio na same početke Ekonomskog fakulteta, tačnije na 06. februar 1975. godine kada je Skupština opštine Banja Luka donijela odluku o osnivanju i početku rada Ekonomskog fakulteta kome je veliku podršku u tim prvim akademskim koracima pružio Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Svečano obilježeno 40 godina Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj  Luci

Iako vremena za stvaranje osnovnih uslova za rad fakulteta nisu bila laka, zahvaljujući ogromnom zalaganju prvog dekana, nastavnika i ostalog osoblja, a onda i svih onih koji su došli poslije njih, fakultet je počeo da napreduje, da osposobljava i regrutuje izuzetan nastavni kadar, istrajavajući sve ove godine u svojoj osnovnoj namjeri da obrazuje vrhunske mlade stručnjake na ovim prostorima. Na našem fakultetu je od ukupno upisanih 12 hiljada studenata za proteklih 40 godina diplomiralo njih 43 odsto što je još jedna potvrda visoko postavljenih kriterija i opredjeljenja da je kvalitet nastave i sticanje visokog nivoa znanja bitniji od svega drugog. Istovremeno, naši nastavnici objavili su i objavljuju veliki broj naučnih radova primjenjivih u praksi, a više stotina diplomiranih ekonomista nastavilo je svoje školovanje na master i doktorskim studijima na najprestižnijim univerzitetima u svijetu“, istakao je dekan Kondić te iskoristio priliku da čestita mladim diplomiranim ekonomistima i magistrima sticanje diploma, uz želju da sposobnosti stečene na Fakultetu u što skorije vrijeme dokažu na svojim budućim radnim mjestima.

Svečano obilježeno 40 godina Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj  Luci

Čestitkama upućenim diplomiranim ekonomistima i magistrima pridružio se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te istovremeno čestitao Ekonomskom fakultetu 40 godina uspješnog rada „tokom kojih je dokazao da može opstati u teškim vremenima, kada opstaju samo najkvalitetniji“.

„Ekonomski fakultet u svakoj društvenoj zajednici ima posebno mjesto. To je jedan od onih fakulteta koji promovišu one kadrove koji sutra trebaju da preuzmu rukovođenje u društvu i upravljanje procesima koji su složeni i teški, što nije nimalo lako u uslovima u kojima se mi nalazimo, dodatno opterećenim regionalnim i globalnim problemima. U tom smislu ogromna je odgovornost i nastavnog kadra koji ne smije da se zatvori u svoje kabinete nego treba da daje odgovore na postojeće društvene izazove“, istakao je predsjednik Dodik.

Svečano obilježeno 40 godina Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj  Luci

Nakon podsjećanja da je od osnivanja na Ekonomskom fakultetu od ukupno upisanih 11 866 studenata diplomiralo njih 5254, titulu doktora ekonomskih nauka steklo 62 kandidata, magistra ekonomskih nauka 225 kandidata, a magistra ekonomije 15, uslijedilo je uručenje nagrada naboljim aktuelnim diplomcima i studentima.

Dekan Kondić uručio je nagrade Valentini Vukotić (prosjek 9,97), Igoru Mišiću (9,25) i Marini Đermanović (9,22) koji su u toku prošle godine diplomiranim sa najvišim prosjekom, kao i studentima koji su u dosadašnjem školovanju zabilježili najbolje rezultate: Jelici Rastoka (10.0), Nini Pepić (9.88) i Tanji Radanović (9,75).

Svečano obilježeno 40 godina Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj  Luci

U nastavku svečanosti uručena su priznanja i zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su u proteklom periodu podržavali rad Ekonomskog fakulteta. Posebno dirljiv trenutak svečanosti predstavljalo je uručenje povelje i zlatnika prvom dekanu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Jovanu Radiću.

Isto priznanje uručeno je i rektoru Univerzietat u Banjoj Luci prof. dr Stanku Staniću, a povelja je dodijeljena i dekanu Ekonomskog fakulteta profesoru Novaku Kondiću.

Svečano obilježeno 40 godina Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj  Luci

Obilježavanje 40 godina Fakulteta bila je prilika da se ova visokoškolska ustanova, skromnim novčanim nagradama, zahvali i svojim penzionisanim radnicima - za njih 18 obezbijeđen je iznos od po 300 KM.

Svečanost obilježavanja ovog značajnog jubileja završena je promocijom, odnosno uručenjem diploma magistrima ekonomskih nauka i diplomiranim ekonomistima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3951/ef-2015-07.jpg