Navigacija
Viber X logo

Šumarski fakultet svečano obilježio 22 godine uspješnog rada

Šumarski fakultetOpšte

Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci 17. decembra 2014. godine svečano je obilježio 22 godine uspješnog rada i razvoja, prigodnim programom i dodjelom diploma magistrima i diplomiranim inženjera šumarstva.

Dobrodošlicu na svečanost prisutnima je poželio dekan prof. dr Zoran Govedar, nakon čega su uslijedila pozdravna obraćanja brojnih uglednih zvanica. U ime akademske zajednice Univerziteta u Banjoj Luci prisutnima se obratio rektor prof. dr Stanko Stanić, te podsjetio da je u proteklim godinama Šumarski fakultet kroz školovanje mladih kadrova u oblasti šumarstva i naučno-istraživački rad dao značajan doprinos razvoju cijele zajednice. Rektor je takođe, čestitao diplomiranim magistrima i inženjerima šumarstva izrazivši očekivanje da će nastaviti sa nadogradnjom znanja u saradnji sa svojim profesorima i asistentima, te da će kroz budući rad njihovi ljudski i profesionalni kvaliteti doći do potpunog izražaja.

Ispred Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS, čestitke Fakultetu i diplomcima uputila je pomoćnica ministra Radmila Pejić, ističući da zasluge za 22 godine uspješnog rada Fakulteta pripadaju prije svega visokoobrazovanom kadru kojim fakultet raspolaže. Naglašavjući da Fakultet još uvijek nema potrebne prostorne uslove za rad što je preduslov za licenciranje novih studijskih programa, gospođa Pejić je podsjetila da je Vlada RS svojim zaključkom iz oktobra mjeseca zadužila resorna ministarstva da iznađu način da u 2015. godini počne izgradnja novog objekta Fakulteta. Željama da Fakultet uskoro dobije novi objekat pridružili su se i pomoćnik ministra poljoprivrede Goran Zubić i generalni direktor Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ Dragan Grabovac, uz obećanje da podrška njihovih institucija u tom pogledu neće izostati. U nastavku svečanosti prisutnima se obratio prof. dr Milan Medarević, dekan Šumarskog fakulteta Univerzitet au Beogradu podsjetivši na dugogodišnju plodnu saradnju dvije visokoškolske institucije, dok je ispred Saveza studenata Šumarskog fakultet prisutne pozdravio predsjednik Kosta Lovre te se zahvalio svima onima, i na Fakultetu i van njega, koji pomažu studentima da uspješno završe studije i steknu potrebna znanja. Obilježavanje dana Fakulteta bila je, takođe, prilika da dekana prof. dr Zoran Govedar brojne ugledne zvanice podsjeti na najvažnije rezultate koje je ova visokoškolska ustanova ostvarila u prošloj godini na planu unapređenja kvaliteta obrazovnog procesa i naučno-istraživačkog rada. Ističući da je kroz izbore u viša zvanja nastavnog osoblja u prošloj godini značajno poboljšana kadrovska struktura Fakulteta, dekan je podsjetio da se u istom periodu pristupilo izradi nastavnog plana za dva nova studijska programa: Prerada drveta i Urbano šumarstvo, sa planom da prvi studenti na ovim studijskim programima budu upisani u školskoj 2016/2017. godini.

Po riječima dekana Govedara, fakultet je i u protekloj akademskoj godini imao bogatu izdavačku djelatnost koja se ogledala u publikovanju monografija i udžbenika čiji su autori nastavnici i saradnici Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, kao naučnih časopisa. Takođe, fakultet je imao zapaženo učešće u međunarodnim projektima u okviru COST akcije, kao i na brojnim međunarodnim i domaćim naučnim skupovima na kojima su nastavnici i saradnici Fakulteta prezentovani 22 naučna rada. U prošloj školskoj godini nastavljena je uspješna saradnja sa partnerskim fakultetima, prije svega sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Biotehničkim fakultetom iz Ljubljane, kao i sa Mministarstvom poljoprivrede i Javnim preduzećem šumarstva „Šume RS“. Rezultati koje je u prošloj, kao i prethodnih godina, postizao Fakultet utoliko su značajniji ako se ima u vidu da još uvijek nije riješen problem smještajnih kapaciteta, istakao je dekan Govedar, dodajući da je izgradnja novog objekta Fakulteta za koji je izrađen idejni projekat, a radi se na glavnom projektu, jedan od najvažnijih razvojnih ciljeva Fakulteta u narednom periodu. Kruna obilježavanja 22. rođendana Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci bila je promocija magistara i inženjera šumarstva kojima je diplome uručio dekan Govedar.

Svečanost je završena dodjelom priznanja najboljima studentima u protekloj akademskoj godini. Priznanja su dobili sljedeći studenti: Ilija Čigoja, Ognjen Sredić, Jelena Velaga i Miloš Miletić, a uručio ih je prodekana za nastavu, doc. dr Vojislav Dukić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3837/sumarski-fakultet-00.jpg