Navigacija
Viber X logo

Zajednički sastanaka rukovodstava dva javna univerziteta i resornog ministra u Istočnom Sarajevu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na univerzitetu u Istočnom Sarajevu juče je održan zajednički sastanak rukovodstava dva javna univerziteta i čelnih ljudi Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pored rektora Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stanka Stanić i prof. dr Radoslava Grujića, predsjednika upravnih odbora prof. dr Mile Dmičića i prof. dr Rada Ivankovića, ministra i pomoćnika prosvjete i kulture RS Gorana Mutabdžije i Radmile Pejić, sastanku su prisustvovali prorektori, finansijski direktori, generalni sekretari i predsjednici studentskih parlamenata dva javna univerziteta, kao i načelnik Odjeljenja za visokoškolske ustanove u Ministarstvu.

Zajednički sastanaka rukovodstava dva javna univerziteta i resornog ministra  u Istočnom Sarajevu

Tokom jučerašnjeg sastanka razgovarano je kako o aktuelnim temama tako i strateškim pitanjima razvoja dva univerziteta i generalno razvoju visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

Između ostalog, na sastanku je razmatran zajednički prijedlog mješovite radne grupe za izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske. Kako je istaknuto tom prilikom, inicijativa za izmjenu Zakona pokrenuta je jer su, prilikom njegove primjene, uočene određene manjkavosti, a one se prije svega odnose na koeficijente za ona radna mjesta koja Zakon ne pominje, a postoje u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Zajednički sastanaka rukovodstava dva javna univerziteta i resornog ministra  u Istočnom Sarajevu

Nakon opširne diskusije, dogovoreno je da se, u cilju otklanjanja uočenih nedostatak u zakonu i dolaženja do optimalnog rješenja, sredinom naredne sedmice organizuje zajednički sastanak rukovodstava dva univerziteta sa predstavnicima Vlade RS.

Na sastanku u Istočnom Sarajevu razmatrani su i efekti primjene Pravilnika o standardima i normativima za finansiranje javnih javnih visokoškolskih ustanova, evidentirani su određene nedostaci, te je navedeno šta bi u Pravilniku, u cilju njegove efikasnije primjene, bilo potrebno promijeniti ili preciznije definisati.

Budući da oba javna univerziteta rade na izmjenama i dopunama svojih statuta, na sastanku je bilo riječi i o ovoj temi. Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu su razmijenili iskustva i upoznali prisutne na šta se predložene izmjene odnose, te su se složili da je neophodna saradnja odgovarajućih službi dva univerziteta prilikom definisanja nekih rješenja u statutima koja bi trebala biti jedinstvena.

Takođe, razgovarano je i o strategijama razvoja oba univerziteta, te je dogovoreno da, onda kada univerziteti budu imali radne verzije tih dokumenta da se, takođe, organizuje zajednički sastanak i razmijene iskustva.

Zajednički sastanaka rukovodstava dva javna univerziteta i resornog ministra  u Istočnom Sarajevu

Jedna od tema zajedničkog sastanka bila je i zaključivanje novog sporazuma o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ta je izražena obostrana spremnost da nakon usaglašavanja teksta sporazuma, on bude potpisan na sljedećem zajedničkom sastanku u Banjoj Luci.

Nakon diskusije na temu razmjene akademskog osoblja u nastavnom procesu između dva univerziteta, donesen je zaključak da do kraja mjeseca univerziteti razmijene informacije, odnosno liste sa imenima gostujućih profesora koji dolaze sa drugih univerziteta, a sve s ciljem da se pojača razmjena nastavnika i saradnika između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu i istovremeno smanje materijalni troškovi.

Učesnici zajedničkog sastanku u Istočnom Sarajevu razgovarali su i o Zakonu o visokom obrazovanju, te su konstatovali da je nakon više njegovih izmjena, neophodno donijeti novi zakon o visokom obrazovanju, ali i da bi njegovom donošenju trebalo da prethodi usvajanje strategije razvoja visokog obrazovanja.

Takođe, predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu su ukazali i na neophodnost izmjene Zakona o studentskom standardu, te bi, shodno dogovoru dva rektorska kolegijuma, ovo pitanje trebalo da se nađe na dnevnom redu narednog sastanka, kako bi se došlo do zajedničkog prijedloga izmjena.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3726/14_1_1.png