Navigacija
Viber X logo

Dodjelom nagrada najboljim istraživačima završen četvrti Festival nauke

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom održanom u petak, 14. novembra 2014. u Narodnom pozorištu Republike Srpske i dodjelom nagrada najboljim istraživačima, završen je četvrti po redu Festival nauke koji je i ove godine, uspješno organizovalo Ministarstvo nauke i tehnologije RS.

Dodjelom nagrada najboljim istraživačima završen četvrti Festival nauke

Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, tom je prilikom istakao da je ova manifestacija organizovana s ciljem da se nauka i njen značaj promoviše na zanimljiv i popularan način, te da je taj cilj, ako je suditi i po broju izlagača i izloženih eksponata, kao i interesovanju ljudi, pogotovo mladih za izložbu u Domu omladine i Muzeju RS - ispunjen.

Komić je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su pomogli organizaciju ovogodišnjeg festivala nauke, a posebno Univerzitet u Banjoj luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, čiji su fakulteti i instituti ponudili veliki broj eksponata i aktivno se uključili u promociju nauke i istraživanja; banjalučkoj Gimnaziji, Centru za promociju nauke iz Beograda koji je ljubiteljima astronomije omogućio da uživaju u planetarijumu, te kompaniji Dunav net.

Dodjelom nagrada najboljim istraživačima završen četvrti Festival nauke

Ministar je izrazio očekivanje da će tradicija održavanja Festivala nauke biti nastavljena i podsjetio još jednom na značaj nauke, istraživanja i uopšte znanja.
„Ekonomske analize nedvosmisleno ukazuju na to da ulaganje u nauku i obrazovanje, razvoj univerziteta i naučno-istraživačkih institucija predstavlja najrentabilniju investiciju. Znanje je postalo faktor bitniji čak i od prirodnih resursa , jer se znanje akumulira, a resursi se troše“, naglasio je ministra izražavajući uvjerenje da će i nagrade koje se i ove godine dodjeljuju za najbolje mlade istraživače prvog, drugog i trećeg ciklusa, kao i nagrade za najbolju naučno-istraživačku organizaciju, časopis i knjigu, imati svoju podsticajnu snagu za dalji razvoj nauke i naučno-istraživačkog rada na ovim prostorima.

Dodjelom nagrada najboljim istraživačima završen četvrti Festival nauke

Na četvrtom Festivalu nauke nagrade za najboljeg mladog istraživača prvog ciklusa studija u 2014. godini, proglašena je studentkinja iz Banje Luke Sofija Krneta, koja studira na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu; za najboljeg mladog istraživača iz oblasti umjetnosti prvog ciklusa studija proglašen Stojan Bojić, najbolji mladi istraživač iz oblasti umjetnosti drugog ciklusa studija je Sonja Marković, dok je najbolji mladi istraživač trećeg ciklusa studija Dragan Milovanović.

Najboljim naučno-istraživačkim institucijama proglašeni su Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu; časopis u izdanju Akademije nauka i umjetnosti „Savremeni materijali“, proglašen je za najbolji naučni časopis u 2014. godini, dok je najboljom naučnom knjigom u 2014. godini proglašena knjiga "Sokrat: Melodija filozofije" profesora Zorana Arsovića sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Dodjelom nagrada najboljim istraživačima završen četvrti Festival nauke

Ovogodišnji Festival nauke bio je posvećen klimatskim promjenama, pa je i Svečana akademije bila u znaku te teme. Kroz zabavno-edukativni program zamišljen kao suočavanje „običnog čovjeka“ i elemenata u prirodi koji život znače, prikazane su pogube posljedice industrijalizacije i nemarnog odnosa stanovništva prema okolini, te je još jednom upućen apel svima da se odgovornije ponašaju prema svom okruženju, jer od toga u velikoj mjeri toga zavisi budućnost čovječanstva.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3730/17-01-01.png