Navigacija
Viber X logo

Održan zajednički sastanak rukovodstava dva javna univerziteta i ministra prosvjete Republike Srpske

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci danas je održan zajednički sastanak rukovodstava Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kojem su prisustvovati i ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Goran Mutabdžija, pomoćnica ministra Radmila Pejić, te savjetnik ministra finansija u Vladi RS Dalibor Tomaš.



Osim rektora univerziteta u Banjoj Luci i u Istočnom Srajevu prof. dr Stanka Stanića i prof. dr Radoslava Grujića, te predsjednika upravnih odbora dva javna univerziteta prof. dr Mile Dmičića i prof. dr Rade Ivankovića, sastanku u Rektoratu su prisustvovali prorektori, generalni sekretari, predstavnici finansijskih službi, te predsjednici studentskih paralamenata oba univerziteta.

Najviše pažnje i vremena tokom sastanka posvećeno je pitanju finansijskog stanja na Univerzitetu u Banjoj Luci i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u svjetlu rebalansa budžeta RS u 2014. godini i prijedloga budžeta za javne visokoškolske ustanove za 2015. godinu, te pravilniku o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova i pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji dva javna univerziteta.

Rektori dva univerziteta su naglasili da su stečeni svi uslovi za  donošenje pravilnika o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova u narednih nekoliko dana, uz naglasak da bi njegovom primjenom dva javna univerziteta došla do značajnih ušteda.

U duhu opredjeljenja rukovodstava dva univerziteta da se ne traže samo rješenja o zahvatanju novih sredstava iz budžeta, već da univerziteti vode računa o racionalnoj potrošnji u okviru raspoloživih sredstava, predloženo je da upravni odbori dva univerziteta naprave, i na svojim narednim sjednicama predoče, program ušteda sredstava do kraja ove budžetske godine .

Rukovodstva dva univerziteta su se dogovorila da će u toku septembra pripremiti i potpisati novi ugovor o angažovanju nastavnika i saradnika za realizaciju studijskih programa koji reguliše razmjenu nastavnika između dva javna univerziteta, a koji bi bio usklađen sa novim pravilnikom o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova.

 

Takođe, rektorski kolegiji dva javna univerziteta zajedno sa predsjednicima upravnih odbora dali su podršku ministru prosvjete da formira ekspertski tim za donošenje novog zakona o visokom obrazovanju i strategije razvoja obrazovanja u RS.

U cilju operacionalizacije zaključaka sa današnjeg sastanka, predloženo je da sljedeći zajednički sastanak na temu finansijskog stanja na dva javna univerziteta, prije svega u svjetlu budžeta za 2015. godinu i pravilnika o standardima i normativima, bude organizovan u toku narednih sedam dana, uz učešće rektora i predsjednika upravnih odbora dva univerziteta, te ministra prosvjete i ministra finansija u Vladi RS.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3513/sastanak00.jpg