Navigacija

G1RMJ - Rudarska mjerenja

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Geološko inženjerstvo
Naziv Rudarska mjerenja
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
G1RMJ izborni 6 3P + 3V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema uslovljenosti.
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje osnovnih informacija o geodeziji i rudarskim mjerenjima, instrumentima i metodama mjerenja i obrade rezultata mjerenja. Upoznavanje sa načinom izrade rudničke grafičke dokumentacije, interpretacije i očitavanjem osnovnih podataka sa planova i karata. Usvajanje osnovnih pojmova o specifičnim rudarsko-mjeračkim zadacima na površinskim kopovima, kao i rudnicima sa podzemnom eksploatacijom i uticaja podzemnih rudarskih radova na površinu terena.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Sticanje osnovnih znanja iz oblasti Geodezije i Rudarskih mjerenja, a u cilji pravilnog sagledavanja i interpretiranja analognih i digitalnih geodetskih podloga, kao osnove za projektovanje rudničkih objekata i praćenja procesa eksploatacije i stanja radova na rudnicima.
Sadržaj predmeta
Definicija i zadaci Geodezije i Rudarskih mjerenja. Oblik i dimenzije Zemlje. Projekcije Zemlje na ravan. Gaus-Krigerova konformna projekcija. Univerzalna poprečna Merkatorova projekcija. Geodetske i rudničke mreže na površi terena i u jami. Pojam mjerenja i greške mjerenja. Izravnanje mjerenih veličina (prosta i opšta aritmetička sredina). Instrumenti i metode mjerenja horizontalnih pravaca i vertikalnih uglova. Instrumenti i pribori za mjerenje dužina. Instrumenti, pribor i metode mjerenja visinskih razlika. GPS. Računanje koordinata i nadmorskih visina tačaka. Kartografija. Analogni i digitalni planovi i digitalni modeli terena. Deformacije karata i planova. Grafičko očitavanje koordinata, dužina i uglova sa deformisanih planova. Obeležavanje objekata na terenu. Računanje elemenata za obeležavanje tačaka. Zadaci rudarskih mjerenja na rudnicima sa površinskom i podzemnom eksploatacijom. Pomeranje potkopanog terena i deformacije terena i objekata u zoni uticaja rudarskih radova.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, elaborat, konsultacije.
Literatura
  1. Begović A., 1988.: Inženjerska geodezija I, Naučna knjiga, Beograd
  2. Ganić A., 2011.: Geodezija sa rudarskim merenjima, RGF, Beograd
  3. Patarić M., 1990.: Rudarska merenja I deo, RGF, Beograd
  4. Patarić M., Stojanović A., 1994.: Pomeranje potkopanog terena i zaštita objekata od rudarskih radova, RGF, Beograd
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave i aktivnost 10 bodova; Seminarski rad (elaborat) 10 bodova; Kolokvijumi I i II 15+15 bodova; Završni ispit 50 bodova.
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, da rade vježbe, polože kolokvijume i završni ispit.