Navigation

SR1-45 - Socijalni rad sa osobama sa invaliditetom (SR1-45)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Socijalni rad sa osobama sa invaliditetom (SR1-45)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR1-45 mandatory 6 2L + 1E 4.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Upisana treća godina studija
    Learning objectives
    - Sticanje znanja i vještina za socijalni rad za osobama sa invaliditetom; - Usvanje teorijskih koncepatai obuka studenata za primjenu različitih terapijskih modela koji se mogu koristiti u socijalnom radu u skladu sa savremenim standardima socijalne terapije i rehabilitacije osoba sa invaliditetom, - Razvijanje društvene perspektive vezane za oblast invaliditeta; - Razmišljajnje, djelovanje i poštovanje perspektive korisnika socijalnog rada.
    Learning outcomes
    Nakon uspješno savladanog predmeta student će moći: definisati osnovne ciljeve u socijalnom radu s osobama s invaliditetom; objasniti različite vrste oštećenja koja uzrokuju invaliditet i prepoznati njihova obilježja; opisati i objasniti odrednice socijalnog položaja osoba s invaliditetom u društvu; identifikovati bitne elemente za izradu individualnog plana podrške osobama sa invaliditetom. U domenu primjene stečenih znanja, nakon uspješno savladanog predmeta, studenti će moći: analizirati i interpretirati uzroke i obilježja socijalnog položaja osoba sa invaliditetom u društvu; procijeniti specifičnosti i kapacitete porodice osoba sa invaliditetom; koristiti znanja o pravima iz različitih sistema: socijalne zaštite, obrazovanja, penzijskog i invalidskog i zdravstvenog osiguranja, a sve u svrhu procjene i planiranja pomoći i podrške osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama
    Content
    Društvena zaštita OSI u BiH i RS 3 Socijalni rad sa OSI u javnom i neprofitnom sektoru - Socijalni rad sa pojedincem Rehabilitacija OSI i uloga socijalnog rada Socijalni rad sa porodicom Socijalni rad sa grupama OSI Socijalni rad u zajednici Rezimiranje kursa, potpisi i upute za ispit
    Teaching Methods
    Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video meterijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
    Literature
    1. Međunarodni dokumenti iz oblasti invalidnosti (Original title)
    2. Domaći zakoni, strategije, politike (Original title)
    3. Lakićević, M. (2012), Socijalna integracija osoba sa invaliditetom, FPN Beograd (Original title)
    4. Leutar i dr. (2014), Socijalni rad s osobama s invaliditetom, Zagreb: Studijski centar socijalnog rada (Original title)
    5. Rider prof. Šućur Janjetović (Original title)
    Evaluation and grading
    Provjeravanje znanja i utvrđivanje koliko su studenti aktivni u nastavi vrši se tokom čitavog semestra. Znanje se provjerava pomoću dva kolokvija, a aktivnost studenata se iskazuje kroz pisanje seminarskih radova, uredno pohađanje nastave, učešće u debatama, pripremu prezentacija i kroz druge oblike kreativnog učešća u nastavnom procesu. Na taj način studenti ispunjavaju predispitne obaveze kroz koje mogu da steknu 50 bodova (dva kolokvija po 20 bodova, seminarski rad 5 bodova te uredno i aktivno pohađanje nastave 5 bodova). Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva, a nosi najviše 50 bodova. Konačna ocjena se izvodi sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza i bodova sa ispita.