Navigation

PS1-SO12I - Sociologija – izabrane teme

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme Psychology
Course title Sociologija – izabrane teme
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
PS1-SO12I mandatory 2 2L + 0E 2.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Za praćenje kursa nisu potrebni preduslovi. Nema.
Learning objectives
U sklopu predmeta Sociologija – izabrane teme studenti i studentkinje upoznaće se sa različitim teorijskim i metodološkim pristupima u proučavanju i istraživanju društva i društvene stvarnosti, a u cilju produbljivanja znanja o savremenim društvenim kretanjima, procesima i promjenama.
Learning outcomes
Upoznavanje sa novim teorijskim pristupima u proučavanju društva i društvene stvarnosti; razvoj kritičkog mišljenja; razvijanje sposobnosti za kritičko poređenje i vrijednosno ocjenjivanje dosadašnjih teorijskih i naučnih pristupa u proučavanju zadatih problema.
Content
Sociološka imaginacija: pogled na društvenu stvarnost; Kako je sutra odredilo danas: od društva rizika do rizičnog društva; Globalizacija: razgraničenje i ograničenje pojma; Transformacija intimnosti: uticaj globalizacije na naš svakodnevni život; Postkultura: o pojmu kulture poslije kulture; Identitet(i): jednina i(li) množina; Savremene migracije i pitanje kulturnog identiteta; Kulturalizam kao dominantna savremena paradigma; Religija i društvene promjene: ideološke manifestacije religije i religijskog; Duhovnost bez granice: tipovi religioznosti u savremenom društvu; Građanski versus etnički koncept nacije; Rod i seksualnost: između biološke zadatosti i društvenog konstrukta; Građansko organizovanje i savremeni društveni pokreti: da li je moguć otpor u umrežanom društvu? Populizam kao glavno obilježje savremenog političkog diskursa i društvenog djelovanja.
Teaching Methods
Predavanja sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video meterijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literature
  1. Giddens, A., Sociologija, Zagreb: Nakladni zavod Globus, 2007 (odabrani dijelovi); (Original title)
  2. Haralambos, M. i Holborn, M., Sociologija: Teme i perspektive, Zagreb: Golden marketing, 2002 (odabrani dijelovi). (Original title)
  3. Bruce, S., Sociologija: Kratki uvod, Sarajevo: TDK Šahinpašić, 2005. (Original title)
  4. Repstad, P., Šta je sociologija?, Loznica: Karpos, 2019. (Original title)
Evaluation and grading
Provjera znanja vršiće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, na završnom ispitu u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Završnom ispitu mogu pristupiti svi studenti koji su ispunili predispitne obaveze. Završni ispit se organizuje usmeno.