Navigation

P-40 - Političke partije i organizacije

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Političke partije i organizacije
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
P-40 mandatory 6 3L + 3E 7.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Upisan šesti semestar Uslovi pohađanja predmeta i polaganja ispita iz predmeta bliže su definisani u Odluci o praćenju i vrednovanju rada studenata u školskoj 2013/2014. godini Fakulteta političkih nauka.
    Learning objectives
    Predmet Političke partije i organizacije obuhvata različite teorijske pristupe i metode u izučavanju političkih partija i organizacija. Predmetom je predviđeno izučavanje političkih partija, partijskih ideologija, političkih organizacija i interesnih grupa, partijskih sistema i partija u procesima demokratske tranzicije. Sve ovo sa ciljem da studenti steknu odgovarajuće teorijsko znanje o političkim partijama, jednom od najupečatljivijih fenomena savremenog doba.
    Learning outcomes
    Po uspješnom završetku predmeta Političke partije i organizacije student stiče uvid u teoriju o političkim partijama, partijskim sistemima i političko-partijskim procesima u savremenom svijetu.
    Content
    1. Nastanak i definicija partija 2. Funkcije partija, partijski sukobi i partijska saradnja 3. Partija kao sistem, interni akteri i procesi u partijama 4. Finansiranje partija, promjena partija i tipovi partija 5. Partije i ideologije 6. Grupe, interesi i pokreti 7. Ponavljanje gradiva iz prvog dijela (prvi kolokvijum) 8. Relevantne partije i brojčani kriterijum, Nekompetitivni i kompetitivni sistemi 9. Partijski sistem Velike Britanije i Sjeverne Irske (dvopartijski sistem evropskog tipa) 10. Partijski sistem Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (dvopartijski sistem američkog i britanskog tipa) 11. Partijski sistemi Francuske, Njemačke i Španije (višepartijski sistemi evropskog tipa) 12. Partijski sistemi Belgije i Bosne i Hercegovine (višepartijski sistemi u podijeljenim društvima Evrope) 13. Političke partije i demokratska tranizicija u Evropi: Pristupi i obrasci 14. Političke partije i demokratska tranizicija u Evropi: Stvaranje političkih institucija 15. Ponavljanje gradiva iz drugog dijela (drugi kolokvijum)
    Teaching Methods
    Predviđeno je da se nastava izvodi kroz časove nastave i časove vježbi u skladu sa usvojenim akademskim kalendarom i rasporedom održavanja nastave i vježbi za aktuelni semestar u kojem se oni izvode.
    Literature
    1. Goati, Vladimir (2008) „Političke partije i partijski sistemi“, Fakultet političkih nauka, Podgorica (str: 21-289) (Original title)
    2. Hejvud, Endru (2004) „Politika“, Klio, Beograd (str: 82-131; 502-541) (Original title)
    3. Sartori, Đovani (2008) „Stranke i stranački sustavi“, Politička kultura, Zagreb (str: 107-211) (Original title)
    4. Vasović, Vučina (2007) „Savremene demokratije, I i II tom“, Službeni glasnik, Beograd (I tom, str: 373-402; 227-254; 525-547; 645-658) (II tom, str: 72-84; 223-239) (Original title)
    5. Kasapović, Mirjana (1996) „Demokratska tranzicija i političke stranke: razvoj političkih stranaka i stranačkih sustava u Istočnoj Evropi“, Fakultet političkih (str: 1-79) (Original title)
    Evaluation and grading
    Provjera znanja će da se vrši tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, kroz usmeno ispitivanje u vrijeme ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva kolokvijuma (po 20 bodova), jednog seminarskog rada na zadanu temu (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Kroz predispitne obaveze student može da se osvoji najviše 50 bodova. Završni ispit se obavlja usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva. Na završnom ispitu je moguće ostvariti najviše 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog u okviru svih elemenata provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz završnog ispita (maksimalno 50). Za uspješno ispunjenje predmetnih obaveza, odnosno za sticanje minimalne prolazne ocjene (6), student mora ukupno osvojiti najmanje 51 bod iz predispitnih i ispitnih obaveza na predmetu. Ocjena sedam (7) odražava uspjeh od 61 do 70 bodova, ocjena osam (8) od 71 do 80 bodova, ocjena devet (9) od 81 do 90 bodova, a ocjena deset (10) od 91 do 100 bodova.