Навигација

МСЦ-4 - Медијација у социјалном раду

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивМедијација у социјалном раду
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
МСЦ-4обавезан12П + 2В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Уписан први семестар мастер студија социјалног рада-
Циљеви изучавања предмета
Усвајање теоријских знања о медијацији као виду мирног рјешавања сукоба и стицање вјештина медијације у социјалном раду.
Исходи учења (стечена знања)
Студенти ће се упознати са значењем сукоба у области социјалног рада и њиховог утицаја на породичне и социјалне проблеме. Студенти ће спознати потребу за примјеном медијације и развити вјештину медијације уопште и у посебним подручјима посредовања у социјално раду.
Садржај предмета
Теоријска објашњења сукоба и начина њиховог рјешавања; Дефиниције и модели посредовања; Појам медијације; Фазе процеса медијације; Медијацијске вјештине; Развој медијације у БиХ и РС; Формално-правни оквир као претпоставка за развој медијације; Медијација у радним споровима; Породична медијација; Медијација у процесу раставе брака; Медијација након раставе брака; Медијација у систему малољетничког правосуђа; Медијација у образовном систему; Медијација у заједници; Сензибилизација за медијацију.
Методе извођења наставе
Настава ће се проводити кроз предавања интерактивног типа чиме ће се подстицати активно учење и критичко промишљање студената. Студенти ће у малим групама анализирати сукобе у појединим подручјима социјалног рада и представити резултате свог рада као основ за заједничку дискусију и оцјену квалитета обрађене материје од стране осталих студената. Чланови група ће током семестра кроз континуирану међусобну сарадњу дубље истражити могућности примјене посредовања у одабраним подручјима медијације, што ће резултирати заједничким писаним радом на крају семестра. Ангажованост и успјешност студената биће поспјешивана припремом и презентовањем основних обиљежја медијације у одабраним подручјима, те вјежбама поступка посредовања на примјерима случајева из праксе социјалног рада.
Литература
  1. Peruača. B. i Teršelić, V. (2004.) Medijacija: posredovanje u sukobima za uporne. Osijek: Centar za mir, nenasilje i ljudska prava
  2. Džamonja Ignjatović, T, Žegarac, N. (2006), Medijacija – koncepti i konteksti, Beograd: Centar za primenjenu psihologiju Sladović Franz, B. (2005.) Obiteljska medijacija. Ljetopis Studijskog centrasocijalnog rada.
  3. Trgovčević, N. i Sladović, B. (1997.) Potrebe i interesi za posredovanjem u socijalnom radu. Ljetopis Studijskog centra socijalnog rada, 4, 119-129.
  4. Kruk, E. (1997.) Mediation and conflict resolution in social work and the human services: Issues, debates, and trends. U: Kruk, E. (ur.) Mediation and conflict resolution in social work and the human services. Chicago: Nelson-Hall, Inc., 1-19.
Облици провере знања и оцењивање
Предиспитне обавезе се састоје из: два (2) колоквија (по 20 бодова), једне (1) групне презентације из одабраног подручја медијације (5 бодова) и уредног и активног похађања предмета (5 бодова). На предиспитним обавезама може се укупно освојити највише 50 бодова.
Посебна назнака
-