Navigacija
Viber X logo

Održana akademija u znak sjećanja na Studentsku brigadu Vojske RS

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom obilježavanja 20 godina od formiranja Studentske brigade Vojske Republike Srpske, Univerzitet u Banjoj Luci je 23. decembra 2014. godine organizovao akademija u znak sjećanja na ovu jedinicu.

Akademiji, održanoj u prepunom amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, osim članova porodica poginulih studenata-pripadnika Brigade i vojnika, oficira i podoficira ove jedinice, tadašnjeg načelnika Glavnog štaba VRS, rektora i ministra obrazovanja, prisustvovali su i predstavnici aktuelne vlasti, republičkih i gradskih boračkih organizacija i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te rektor, prorektori, dekani i studenti Univerziteta u Banjoj Luci.



Centralni događaj obilježavanja sjećanja na Studentstku brigadu počeo je odavanjem počasti studentima Univerziteta u Banjoj Luci: Nenadu Blesiću, Darku Marinkoviću, Igoru Lojiću, Nenadu Herbezu, Trivi Gunjeviću, Milanu Driniću, Milanu Kneževiću, Dušku Praštalu i Slobodanu Čaviću, koji su kao pripadnici Studentske brigade, ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske i kao takvi posthumno odlikovani medaljom zasluga za narod.

Za članove njihovih porodica, prethodno, istog dana u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci rektor prof. dr Stanko Stanić sa saradnicima organizovao je prijem, te u jednočasovnom razgovoru upoznao se kako žive i kako se nose sa najvećim životnim gubitkom koje jedna porodica može imati, poručujući im da će Univerzitet u Banjoj Luci sa ponosom čuvati uspomenu na njihove sinove, braću i očeve, a da njima stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći.

Pozdravljajući, tokom akademije, sve prisutne a posebno članove porodica poginulih i pripadnike Brigade, rektor Stanić je naglasio da je Studentska brigada sa svoja 2104 pripadnika istinski učestvovala u stvaranju Republike Srpske : „Sa ponosom ističemo da su oni heroji, a pogotovo ovih devet mladih ljudi koji su za svoju domovinu dali ono najvrednije što su imali“.

Rektor je podsjetio da su imena devet poginulih pripadnika Studentske brigade uklesana na Spomen –ploču zajedno sa imenima još 78 studenata i radnika Univerziteta koji su kao pripadnici VRS živote izgubili u drugim jedinicama, te da se svake godine početkom novembra, povodom Dana Univerziteta za njih služi parastos i polažu vijenci. Takođe, dodao je da Univerzitet planira izgradnju kapele posvećene Studentskoj brigadi do koje bi se dolazilo centralnom lejom u kampusu koja je, takođe, dobila ime po ovoj jedinici.

U nastavku akademije, kroz izlaganja komandanta Brigade pukovnika Borislava Kojića i komandanata bataljona evocirane su uspomene na ratni put ove jedinice, jedinstvene u istoriji ratovanja po tome što je bila sastavljena isključivo od studenata i profesora.

      

Podsjećajući prisutne kako je izgledalo okupljanje studenata, a potom i obuka koja je prethodila odlasku u prve borbene redove na bihaćkom ratištu, jednom od najtežih linija fronta u to vrijeme, pukovnik Kojić je istakao da je to bio trenutak kada je budućnost ove zemlje morala odložiti knjige i olovke i uzeti puške da brane svoj narod i svoju zemlju. „Prekid studija i formiranje Studentske brigade jedinstven je slučaj u istoriji ratovanja, a taj čin je posljednja rezerva jedne države da se zaustavi proboj neprijatelja“, istakao je pukovnik Kojić, dodajući su pripadnici Studentske brigade odmah po dolasku upućeni na borbeni položaje na širem području Bihaća gdje su izvođena borbena dejstva.
„Treba napomenuti da su borbena dejstva izvođena u veoma složenim vremenskim uslovima tokom novembra, decembra i dijela januara mjeseca, sve do rasformiranja brigade 15.01.1995. Bez obzira na sve to pripadnici Brigade imali su izuzetno visoko borbeni moral i slobodno se može reći da je Brigada, iako za kratko vrijeme, odigrala značajnu ulogu u protivofanzivi srpskih snaga na dijelu ratišta oko Bihaća“, zaključio je pukovnik Kojić.

     

Svoja sjećanja na Studentsku brigadu sa prisutnima su tokom akademije podijelili i komandir Drugog bataljona Studentske brigade akademik Drago Brankovića, rezervni major i komandir Trećeg bataljona Stevan Raonić, rezervni poručnik, te načelnik Glavnog štaba VRS, general-potpukovik, Manojlo Milovanović koji se posebno osvrnuo na složeni vojno-politički kontekst krajem ratne 1994. godine, te odao počast poginulim pripadnicima Brigade, ali i svim ostalim studentima i profesorima Univerziteta u Banjoj Luci koji su se borili u njenim redovima.

O ulozi i značaju Studentske brigade u tim ključnim momentima po opstanak Republike Srpske govorili i rektor Univerziteta u Banjoj Luci u to vrijeme akademik Dragoljub Mirjanić, te tadašnji ministar obrazovanja, nauke i kulture u Vladi Republike Srpske Ljubomir Zuković koji je, prisjećajući se tog vremena, istakao da je bio „i tužan i ponosan kada je gledao kako studenti polažu najteži ispit – ispit odbrane svoje domovine“. 



I tadašnji student-prorektor Stevo Perišić, i sam pripadnik Studentske brigade, govoreći o ratnom putu ove jedinice, istakao je da su se studenti borili srčano, hrabno i nadasve pametno, kako se i očekuje od jedinice sastavljene od najobrazovanije populacije Republike Srpske, te da nijednog trenutka nisu ustuknuli.

U kakvom su sjećanju pripadnicima Studentske brigade ostali dani provedeni u ovoj jedinici, prisutni su imali priliku da saznaju i iz knjige „Sjećanje na Studentsku brigadu“, autora Gorana Drakulića, čije je dijelove govorio glumac Velimir Blanić.

Drakulić je istakao da je sa ovom knjigom na neki način odužio svoj dug prema saborcima kojima je obećao da će zapisati sve ono što su zajedno prošli tokom tri mjeseca ratovanja, te pozvao i druge pripadnik Brigade da krenu njihovim stopama i ostave, opipljiv pisani trag na ovu jedinicu o kojoj se nedovoljno zna.

Svi prisutni bili su jednoglasni u tome da bi obilježavanje sjećanja na Studentsku brigadu trebalo postati tradicija, kao što to polako postaje i Memorijalni turnir „Studentska brigada“ koji je studentski Parlament Univerziteta u Banjoj Luci ove godine organizovao drugi put zaredom, uz učešće više stotina studenata sa svih 16 organizacionih jedinica Univerziteta u Banjoj Luci i Visoke škole unutrašnjih poslova kao pridružene članice. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3850/prva.jpg