Navigacija

SR1-13 - Socijalni rad s pojedincem

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Socijalni rad
Naziv Socijalni rad s pojedincem
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
SR1-13 obavezan 2 3P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    nije usloljen nema uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Cilj nastave i praktičnog rada je da studenti ovladaju osnovnim metodskim pristupima i praktičnim znanjima iz oblasti socijalnog rada s pojedincem. Studenti će steći sljedeća znanja: Holistički pristup ljudskim potrebama i problemima; Uspostavljanje i održavanje profesionalnog odnosa sa klijentima; Procjenu potreba, rizika, snaga i resursa pojedinca i porodice; Planiranje interevencija, usluga i mjera.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Realizacijom nastavnog programa očekuje se da studenti steknu osnovna teorijska i praktična znanja za primjenu različitih metoda socijalnog rada, sposobnost za prepoznavanje značaja individualnog i timskog rada, kao i za vođenje dokumenatcije u radu s pojedincem i porodicom. Studenti treba da ovladaju suštinom moderne metode rada sa pojedincem, a ona se odnosi na pomoć koju socijlani radnik pruža klijentu kako bi mogao razviti svoje vlastite mogućnosti i u punoj mjeri se angažovati u savladavanju ličnih teškoća. Studenti treba da ovladaju sljedećim sadržajima: Vještine pripreme za rad s klijentom; Uspostavljanje i održavanje pomagačkog odnosa; Proučavanje dokumentacije; Saradnja sa drugim stručnjacima; Proučavanje istorije života klijenta i istorije problema; Proučavanje užeg i šireg okruženja klijenta; Sinteza svih činjenica (podataka); Socijalna terapija (tretman); Izrada socijalne anamneze i vještine pisanja nalaza i mišljenja socijalnog radnika i Praćenje rezultata mjera koje su preduzete (evaluacija rada s klijentom).
    Sadržaj predmeta
    I Socijalni rad u sistemu nauka o čovjeku. II Uzroci nastanka socijalnih slučajeva III Opšta načela i pravila u radu s pojedincem IV Profesionalni odnos u socijalnom radu s pojedincem. V Faze socijalnog rada s pojedincem (pripremno-organizaciona faza, uloga trijažera, osnovna evidencija i dokumentacija. VI Timski rad u socijalnom radu VII Metode, tehnike i vještine socijalnog rada VIII Faza socijalne dijagnoze (procjene) IX Proučavanje istrije života klijenta i istorije slučaja. Značaj i načini proučavanja istorije života klijenta i istorije slučaja. X Proučavanje okoline klijenta (uže i šire) XI Socijalna anamneza. Šta je socijalna anamnezai kako se dolazi do socijalne anamneze? Kako se piše socijalna anamneza? XII Sinteza svih činjenica (podataka) – socijalna dijagnoza, evaluacija i prognoza XIII Interpersonalno posredovanje u socijalnom radu. XIV Nalaz i mišljenje socijalnog radnika. XV Socijana terapija (tretman).
    Metode izvođenja nastave
    Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadanih materijala i pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. Svaka nastavnu jedinicu prati set praktičnih vježbi koje za cilj imaju savladavanje osnovnih vještina iz predmetne jedinice.
    Literatura
    1. 1. Vidanović, I. (2008): "Pojedinac i porodica ", (treće autorsko izdanje), Beograd
    2. Urbanc, K. (2006): „Izazovi socijalnog rada s pojedincem“, Zagreb, Alinea
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Provjera znanja će se vršiti tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova.