Navigacija

NOV-21 - Moderna štampa

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Žurnalistika
Naziv Moderna štampa
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
NOV-21 obavezan 3 2P + 3V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Prema pravilima studiranja prvog ciklusa studija. Nema uslovnjensti van okvira Pravila studiranja prvog ciklusa studija.
      Ciljevi izučavanja predmeta
      Sadržaj predmeta posvećen je izučavanju novinarske prakse i teorije unutar publicistike i nauke o medijima, mediologije. Podučavanje o novinarskim formama usmereno je na izučavanje istorije žanrova, medijske karakteristike žanrova, primene žanrova i komparaciji ove primene u medijskog agendi na mikro, mezo i makro nivou medijske produkcije i diseminacije. Predmet predstavlja svojevrsan uvod u izučavanje novinarstva i medija, prateći široki istorisjki raspon od prednovinarstva (pojava ranih hroničara, koncipijenata i menanata, storija sredstava za pisanje i istorija podloga za pisanje) do novog medijskog doba u kome se internet pojavljuje kao inteligentna i fluidna informaciona platforma za objedinjavanje svih dosadašnjih medija i novinarskih formi.
      Ishodi učenja (stečena znanja)
      Studenti će moći da steknu jasan uvid u istoriju novinarskih žanrova i društvene istorije medija. U toku izučavanje teorije unutar ovog okvira, studenti će imati priliku da primene i savladaju tehniku i veštinu pisanja za štampane medije, jasno razlikujući žanrovske porodice i profesionalne divergencije unutar njih.
      Sadržaj predmeta
      . Medijske determinante; medij, određenje i značenja; medijska informacija i osobine medijske informacije 2. Istorija konstituisanja profesije; rani hroničari i podela medijske sfere 3. Istorija pojave i razvoja štampanih izdanja 4. Pionirske faze razvoja štampe; senzacionalizam i komercijalizam (Pulicer, Herst, Benet; zlatno doba novinarstva i „žuta štampa“, borba za tiraž) 5. Moderna večernja štampa i druga specifična izdanja (elitna štampa, mali format, tabloidizacija) 6. Ideologizacija diskursa i frazeologizacija u novinarstvu (upotreba metonimijskog agensa u nominativu, predloški genitiv ili lokativ) 7. Postupci opremanja sadržaja za štampani mediji (naslov, naslovni blok, lid, fioke, pešćani sat kao obrt i drugo) 8. Dinamika u pisanju; faktor iznenađenja, struktura i intenzitet žanra 9. Interpretacija i BKG u štampi; interpretativni meta izveštaj 10. Istraživanje u novinarstvu i traganje za istinom 11. Pravila dobrog pisanja u novinarstvu; sinteza teorija i tehnika 12. Teorije medijskog žanra i savremeno novinarstvo 13. Vrste medijskog žanra; podele, karakteristike i primena u novinarstvu 14. Nenovinarske forme izražavanja u medijima; građansko participativno novinarstvo i blogeri 15. Drugo medijsko doba; pojava ekvivalentne „štampe“.
      Metode izvođenja nastave
      Nastava na predmetu se izvodi u formi predavanja po principu ex cathedra, ali kombinovana podsticanjem studenata da participiraju u razgovoru o temi. Interaktivnst je kontinuirani cilj i metod delovanja predavača. Sva predavanja se prezentuju multimedijalno, uz pomoć kompjuterskih prezentacija, filmova, trjelera, audio i video zapisa i slično. U nastavnom procesu 10% vremena predavača može biti ustupljeno studentima za samostalno izlaganje teme.
      Literatura
      1. Tatjana Tapavički Duronjić (2008). "Kompjuterska kultura i moderni mediji". Filozofski fakultet Banja Luka: Banja Luka. Jevtović, Z. i Bjelica, M. (2006). "Istorija novinarstva". Beograd: Megatrend.
      2. Gocini, Đ. (2001). "Istorija novinarstva". Beograd: Clio. 2. Tjurou, Dž. (2012). "Mediji danas". Beograd: Clio. 3. Mangel, A. (2005). "Istorija čitanja". Novi Sad: Svetovi.
      3. Bjelica, M. i Jevtović, Z. (2008). "Novinarstvo u teoriji i praksi". Beograd: Pres Servis. Adam Brigs i Pol Kobli (2005). "Uvod u studije medija". Beograd: Clio. Rus-Mol, Š. i Zagorac Keršer, J. (2005). "Novinarstvo", Beograd: Clio. Prajs, S. (2011). "Izučavanje medija." Beograd: Clio. Neda Todorović, (2002)." Interpretativno novinarstvo". FPN i Čigoja štampa: Beograd.
      Oblici provere znanja i ocenjivanje
      Pismena i usmena provera. U okviru predmeta studenti su obavezni da napišu 4 samostalna novinarska teksta u formi vesti, izveštaja, intervjua (portret i klasični)
      Posebna naznaka
      Predmet veština.