Навигација

СР1-33 - Људска права и социјални рад

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивЉудска права и социјални рад
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
СР1-33изборни42П + 1В4.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Уписана друга година студијаСлушање предмета
    Циљеви изучавања предмета
    Предмет Социјални рад и људска права омогућава студентима добијање релевантна знања из области људских права, међународним изворима и стандардима људских права и улози социјалног рада у заштити и промоцији људских права, посебно права рањивих група. Проучавајући домаће законодавство и његову усклађеност са међународним документима у области људских права, кроз предмет ће се освјетлити кључни проблеми у остваривању људских права у РС и БиХ.
    Исходи учења (стечена знања)
    Студенти ће у оквиру предмета моћи: - Разумјети и објаснити историјски значај и вриједности људских права; - Упознати и разумјети изворе и међународне инструменте за њихову заштиту; - Анализирати и упоређивати домаће законодовство о људским правима (са акцентом на социјална права), и његову усклађеност са међународним документима; - Разумјети улогу и задатке социјалног рада у заштити људских права; - Препознати улогу законског оквира и преиспитивати примјере из праксе социјалног рада у примјени законског оквира; - Бити оспособљени за анализу случајева из праксе социјалног рада; - Препознати проблеме остваривања људских права, ограничења у приступу правима и предлагати нове идеје.
    Садржај предмета
    1. Развој идеје о људским правима и дефинисање људских права; 2. Међународни и регионални документи за заштиту људски права; 3. Људска права у БиХ и РС – уставна и законска рјешења; 4. Генерације људских права; 5. И 6. Социјална права, улога и занчај у социјалној политици; 7. Социјални рад као професија људских права и помажућа активност у заштити људских права и људског достојанства; 8. Остваривање људских права у различитим фазама праксе социјалног рада; 9. Социјални рад у борби против дискриминације рањивих група - дјеце и жена (студије случаја из праксе социјалног рада уз учешће омбудсмана за дјецу); 10. Социјални рад у борби против дискриминације рањивих група - старијих особа 11. Социјални рад у борби против дискриминације рањивих група - особа са инвалидитетом (студије случаја из праксе социјалног рада уз учешће националног координатора за област инвалидности); 12. Социјални рад у борби против дискриминације рањивих група; 13. Социјални рад у борби против дискриминације рањивих група - мањина, избјеглица, миграната и жртава трговине људима (студије случаја из праксе социјалног рада); 14. И 15. Ограничења у приступу људским правима- студије случаја.
    Методе извођења наставе
    ПП презентације наставника, презентације гостујућих практичара (Омбудсмана, националних координатора, представника социјалних радника, представника рањивих група, представника ОЕБС-а), студије случаја на примјерима из социјалног рада.
    Литература
    1. 2. Вијеће Европе (2001). Препоруке о социјалним радницима, Загреб: Ревија за социјалну политику бр. 1.
    2. Бакшић-Мифтић, Ј. (2002), Систем људских права, Сарајево: Магистрат.
    3. 3. ОСЦЕ, Људска права за социјалне раднике у теорији и пракси, Сарајево
    4. 1. Ife, Ј. (2001), Human Rights and Social Work, Towards Rights Based Practice, Cambridge University Press
    5. Међународни документи о људским правима
    Облици провере знања и оцењивање
    Провјера знања ће се вршити током семестра, у виду предиспитних обавеза, као и на крају семестра, из испита, у вријеме редовних испитних рокова.