Навигација

СР1-30 - Социјални рад са дјецом и породицом

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивСоцијални рад са дјецом и породицом
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
СР1-30обавезан43П + 2В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    није условљеннема условљености
    Циљеви изучавања предмета
    У оквиру предмета Социјални рад са дјецом и породицом студенти ће се упознати са садржајима који се односе на савремени концепт у заштити права и интереса дјеце корисника система социјалне заштите. Циљ наставе је да студенти стекну савремена теоријско-методолошка и практична знања из области социјалног рада са различитим групама дјеце и породица.
    Исходи учења (стечена знања)
    На основу усвојених знања студенти ће бити оспособљени да препознају различите категорије малољетних корисника у систему социјалне заштите и угрожене облике развоја дјеце у породици. Студенти треба да овладају основним појмовима, теоријским и интервентним приступима социјалног рада у заштити дјеце и пружању подршке породици.
    Садржај предмета
    1. Савремени концепт у заштити права и интереса дјеце у социјалној заштити; 2. Дјеца - корисници у систему социјалне заштите 3. Породица, породични односи, функционална и дисфункционална породица; 4. Социјални рад са дјецом без родитељског старања; социјални рад са дјецом под старатељством 5. Социјални рад у поступку усвојења 6. Социјални рад код смјештаја дјеце без родитељског старања у хранитељске породице 7. Социјални рад код смјештаја дјеце без родитељског старања у институције 8. Социјални рад са дјецом са поремећајима понашања; 9. Дјеца и млади у кривичном поступку 10. Социјални рад са дјецом и породицом у поступцима развода брака 11. Социјални рад са дјецом чији је развој угрожен у породици 12.Интервенције и мјере заштите дјеце чији је развој угрожен у породици 13.Процјењивање у бризи за дјецу- почетна прoцјена; свеобухватно породично процјењивање 14.Планирање, провођење и праћење реализације интервенција и мјера заштите дјеце и породице; 15.Социјални рад са маргинализованим групама.
    Методе извођења наставе
    Предавања и вјежбе, интерактивна настава, рад у малим групама
    Литература
    1. 1. Миловановић, М., и Крговић, Т. (1998). Подручја социјалног рада. Београд: Удружење стручних радника социјалне заштите Републике Србије. Стр: 121-193.
    2. Шћеповић Д. (2018). Дијете, породични односи и социјални рад. Бања Лука: ФПН
    3. Милосављевић, М., и Југовић, А. (2009). Изван граница друштва: савремено друштво и маргиналне групе. Београд: ФАСПЕР;
    4. 4. Обрадовић-Чудина, М. и Обрадовић, Ј.(2006). Утицај развода брака на дјецу.у: Психологија брака и обитељи. Загреб: Голден маркетинг. Стр: 579-591.
    5. 5. Закон о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку (“Службени гласник Републике Српске”, бр. 13/10).
    Облици провере знања и оцењивање
    Провјера знања ће се вршити током семестра у виду предиспитних обавеза, као и на крају семестра, завршним испитом у вријеме редовних испитних рокова.Предиспитне обавезе се састоје из два (2) колоквијума (по 20 бодова) и редовног и активног похађања предмета (10 бодова). На предиспитним обавезама може се укупно освојити највише 50 бодова.Завршни испит се обавља у правилу усмено. На завршном испиту се провјерава знање из цијелог градива. Завршни испит носи највише 5о бодова.Коначна оцјена из предмета се изводи сабирањем успјеха постигнутог на свим елементима провјере знања, односно сабирањем бодова из предиспитних обавеза (максимално 50) и бодова из испита (максимално 50).
    Посебна назнака
    нема посебних назнака