Навигација

СР1-20 - Теорије социјалног рада

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивТеорије социјалног рада
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
СР1-20обавезан33П + 2В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Уписан трећи семестар-
    Циљеви изучавања предмета
    Схватање значаја теорија за професионално обликовање социјалних радника и њихову самидентификацију; оспособљавање студената да усвојена знања о теоријама социјалног рада примењују у будућој пракси.
    Исходи учења (стечена знања)
    Стицање сазнања о повезаности теорија социјалног рада са општенаучним парадигмама и теоријама других друштвених наука, као и о повезаности теорија, метода и других елемената науке о социјалнм раду; усвајање знања о карактеристикама, доприносима и слабостима најзначајнијих теорија социјалног рада и њиховом утицају на праксу и образовање у социјалном раду.
    Садржај предмета
    Типологије и класификације теорија социјалног рада; Позитивистички утицаји на социјални рад; Структурално-функционалистички утицаји на социјални рад; Системске перспективе у социјалном раду; Теорије сукоба; Теорије акције; Развој акционих истраживања; Кључна обиљежја акционих истраживања; Фазе акционих истраживања; Критичке перспективе у социјалном раду; Радикалне теорије и пракса у социјалном раду; Теорије моћи - утицаји на социјални рад; Хуманистичке теорије у социјалном раду; Утицаји психолошких теорија на науку и праксу социјалног рада; Модели кризне интервенције и усредсређености на задатак.
    Методе извођења наставе
    Настава на предмету ће се изводити представљањем тема у виду пауер-поинт презентација, разговором о питањима из наставне материје, читањем заданих материјала, писањем колоквија и радова из предиспитних обавеза.
    Литература
    1. Milosavljević, M. (2009). Osnove nauke socijalnog rada, Banja Luka: Filozofski fakultet
    2. Petrović, J. (2016). Akciona istraživanja u socijalnom radu, Banja Luka: Evropski defendologija centar
    3. Howe, D. (1997). Uvod u teoriju socijalnog rada, Beograd: Naučno-istraživački centar za socijalni rad i socijanu politiku Fakultetа političkih nauka
    4. Payne, M. (2001). Savremena teorija socijalnog rada, Banja Luka: Filozofski fakultet
    5. Bulinger, H. Novak, J. (2004). Mrežni socijalni rad, Banja Luka: Filozofski fakultet
    Облици провере знања и оцењивање
    Коначна оцјена из предмета се изводи сабирањем успјеха постигнутог на свим елементима провјере знања, односно сабирањем бодова из предиспитних обавеза (максимално 50) и бодова из испита (максимално 50). Предиспитне обавезе се састоје из: два (2) колоквија (по 20 бодова), једног (1) семинарског рада или усменог презентовања рада на задану тему (5 бодова) и уредног похађања наставе (5 бодова). На предиспитним обавезама може се укупно освојити највише 50 бодова.
    Посебна назнака
    -