Навигација

СР-26 - Основе менаџмента у социјалном раду

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивОснове менаџмента у социјалном раду
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
СР-26обавезан42П + 1В4.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Уписана друга годинаСлушање предмета
    Циљеви изучавања предмета
    Циљ наставе предмета „Основе менаџмента у социјалном раду“ је да оспособи студенте за употребу знања и вјештина из област менаџмента у социјалном раду у складу са савременим теоријским приступима, интердисциплинарним сазнањима и практичним искуствима.
    Исходи учења (стечена знања)
    Овладавање: појмовно теоријским основама менаџмента у социалном раду; кључним областима прмјене менаџмента у области социјалног рада, као што су: комуникација, лидерство, радне групе, конфликти у организацијама, тимски рад, менаџмент услуга, етика професије; циљевима и принципима социјалног маркетинга и његове примјене у социјалном раду; и облашћу односа са јавношћу у контектсту установа и институција гдје дјелује социјални рад
    Садржај предмета
    Помовно-теоријске основе менаџмента (Појам менаџмента; Схватања у дефинисању менаџмента; Развој мисли о менаџменту или управљању; Теорије менаџмента; Радне групе и менаџмент; Комуникација и менаџмент; Лидерство; Менаџмент и конфликти: конфликти у организацији) II Социјални маркетинг у социјалном раду (Појам и циљеви социјалног маркетинга; Елементи социјалне кампање у социјалном маркетингу) III Односи са јавношћу (ПР) као менаџмент функција у социјалном раду и непрофитним организацијама ( Појам и дефнисање односа са јавношћу; Функције односа са јавношћу; Спољни медији и односи са медијима; Специфичности односа са јавношћу у непрофитним организацијама) IV Oсновне специфичности менаџмента у социјалном раду (Менацмент и професионална етика социјалног рада; Тимски рад у социјалном раду; Менаџмент услуга у социјалном раду и соц. заштит)
    Методе извођења наставе
    Предавања, power-point презентације, видео материјал, вежбе, интерактивни рад, рад у малим групама, самосталне активности.
    Литература
    1. Ракас, С. (2004). Социологија менаџмент. Београд: Мегатренд Универзитет, 41-68, 211-201, 228- 265, 271-276;
    2. Котлер, Ф., Роберто, Н., Ли Н. (2008). Социјални маркетинг. Београд: Клио, 13-45, 67-102, 228- 234, 360-367, 397-404, 472-477
    3. Гавриловић, А. Ћук, М. (2015), Менаџмент у систему социјалне заштите, Бања Лука: ФПН
    Облици провере знања и оцењивање
    Похађање наставе 5 бод. Групни рад Завршни испит 50 бод. Активност на настави 5 бод. Колоквијум 40 бод.