Navigation

SR1-38 - Zastupanje u socijalnom radu

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Zastupanje u socijalnom radu
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR1-38 mandatory 5 2L + 2E 5.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Upisana treća godina studija
    Learning objectives
    Zastupanje interesa korisnika je etička obaveza socijalnih radnika. Odvija se na nivou pojedinca, društvenih grupa i zajednica. Odbacivanje principa vredonosne neutralnosti, socijalni radnika postaje aktivan i odgovarni akter u procesu proizvođenja ženjenih promjena. Zastupanje je uvijek usmjereno prema donosiocima odluka. Zato uspješnost procesa zastupanja zavisi od analize političkog okruženja i odnosa moći, uspostavljanja realnih i ostvarivih ciljeva, razvijanje komunikacionih vještina, identigfikacije donosioca odluka, odabira najpodesnijjih strategija i kritika. Krajnji cilj zastupanja sastji se u osnaživanju pojedinaca, društvenih grupa i zajednica, kako bi bili u stanju da autentično i uspješno zastupaju vlastite interese. Stoga su ciljevi kursa vezani za sticanje teorijskih i praktičnih znanja i vještina za zastupanje interesa korisnika usluga socijalnog rada.
    Learning outcomes
    Od studenata se očekuje: (1) da razumiju smisao i sadržaj zastupanja u socijlanom radu; (2) da prave razliku između različitih tipova zastupanja; (3) da ovladaju osnovnim komunikacijskim vještinama u procesu zastupanja; (4) da iskažu praktične sposobnosti u indentifikaciji ciljeva, odabiru najpodesnijih strategija i taktika u odnosu na ciljnu grupu čiji se interesi zastupaju i (5) da su u stanju da primjene svoja znanja i razumijevanja na na način koji ukazuje na profesionalni pristup poslu.
    Content
    Sadržaj predmeta po sedmicama: - Razvoj zastupanja u socijalnom radu; - Pojam i karakteristike zastuupanja u socijalnom radu; - Tipovi zastupanja: zastupanje slučaja, zastupanje grupe/socijalno zastupanje, unutrašnje administrativno zastupanje, građansko/nezavisno zastupanje; zakonodavno zastupanje; - Teorijske osnove zastupanja: teorije socijalnog rada i uticaj teorijskih pristupa u socijalnom radu na ideje i praksu zastupanja; - Odnos zastupanja i socijalnog rada; - Profesionalne i etičke dileme u zastupanju; - Osobine dobrog zastupnika; - Proces zastupanja: prikušpljanje podataka/dokaza i definisanje ciljeva; - Proces zastupanja: identifikovanje donosioca odluka, formiranje koalicija; - Proces zastupanja: prikupljanje sredstava; identifikovanje najboljih načina za slanje poruka; Proces zastupanja: monitoring i evaluacija; - Strategije i taktike zastupanja: izbor strategije i tipovi strategije; Strategije i taktike zastupanja: taktike u okviru saradničkih/koalicionih strategija kampanje; taktike u okviru konfliktnih/kontekstualnih strategija; - Strategije i taktike zastupanja: reakcije oponenata na aktivnosti zastupnika; - Praktična primjena konkretnih strategija – prezentacija predstavnika organizacija korisnika; - Praktična primjena konkretnih strategija - prezentacije studenata i - Završna rasprava.
    Teaching Methods
    - Nastava će se izvoditii kroz panel predavanja i diskusione grupe, ako i čitanjem zadatih materijala i pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. - Studente je u obavezi da redovno pohađa nastavu i polaže predispitne obaveze u toku semestra. - Da bi stekao uslov za ovjeru urednog pohađanja predmeta, student(ica/kinja) može ukupno izostati najviše tri nedjelje, odnosno 20% nastave iz predmeta. Za studente koji kasne na čas više od deset minuta ili koji čas napuste deset i više minuta ranije smatraće se da nisu prisustvovali tom času. - Mobilni telefoni uvijek moraju biti isključeni u toku izvođenja nastave na predmetu.
    Literature
    1. Brkić M. (2010). Zastupanje u socijalnom radu. Beograd: Fakultet političkih nauka. Čigoja. (Original title)
    2. Payne M. (2001). Savremena teorija socijalnog rada. Banja Luka: Filozofksi fakultet, 201-218 (Original title)
    3. Jovanović V. (2006). Nezavisno zastupanje i besplatna pravna pomoć. Časopis Aktuelnosti. br.6, 29-36 (Original title)
    4. Grbić, O., Panić, G. & Brkić, M. (2011). Advocacy - a form of social work activity on meitigating marginalization and social exclusion. Proceedings. International Scientific Conference „Social Work and Fight against Poverty and Social Exclusion – Professional Dedication to the Protection and Promotion of Human Rights.“ , 475-488. (Original title)
    Evaluation and grading
    Provjeravanje znanja i utvrđivanje koliko su studenti aktivni u nastavi vrši se tokom čitavog semestra. Znanje se provjerava pomoću dva kolokvija, a aktivnost studenata se iskazuje kroz pisanje seminarskih radova, uredno pohađanje nastave, učešće u debatama, pripremu prezentacija i kroz druge oblike kreativnog učešća u nastavnom procesu. Na taj način studenti ispunjavaju predispitne obaveze kroz koje mogu da steknu 50 bodova (dva kolokvija po 20 bodova, seminarski rad 5 bodova te uredno i aktivno pohađanje nastave 5 bodova). Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva, a nosi najviše 50 bodova. Konačna ocjena se izvodi sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza i bodova sa ispita.
    Specific remarks
    nema