Navigation

P-3 - Uvod u sociologiju

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Uvod u sociologiju
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
P-3 mandatory 1 3L + 3E 7.0
Lecturers
Lecturer
    Lecturer/Associate (practicals)
      Prerequisite Form of prerequisites
      Nema uslova
      Learning objectives
      sociologije. Polazi se od određenja sociologije, njenog predmeta i metoda istraživanja, zatim se izlažu osnovni sociološki pojmovi - društvo, društveno djelovanje, društvene pojave, procesi i tvorevine, društvene grupe, ustanove, orgenizacije, društvena struktura i stratifikacija, društvene promjene, itd.
      Learning outcomes
      Studenti će biti osposobljeni da razumiju osnovne pojmove, karakteristike i dinamiku savremenog društva, da uoče postojeće i anticipiraju buduće društvene promjene, da koriste sociološku imagimaciju u razumjevanju i interpretaciji sociološke literature, da samostalno izrađuju seminarske radove, koristeći novije metodološke instrumente i tehnike.
      Content
      1. Nauka i drugi oblici saznanja i stvaralaštva; sociologija kao nauka o društvu; predmet i metod sociologije; mjesto sociologije u podjeli nauka; odnos sociologije i drugih društvenih nauaka 2. Naučno istraživanje 3. Socijalna misao u predmodernim društvima 4. Socijalna misao u modernom društvu; nastanak i razvoj sociologije; osnivači i utemeljivači sociologije i njihova shvatanja 5. Sociološke teorije i pristupi izučavanju društva (pozitivizam, funkcionalizam, istorijski materijalizam, simbolički interakcionizam, evolucionizam, ...) 6. Sociološke teorije i pristupi izučavanju društva (pozitivizam, funkcionalizam, istorijski materijalizam, simbolički interakcionizam, evolucionizam, ...) 7. Provjera znanja 8. Pojedinac i društvo; rad i društvena proizvodnja; socijalizacija i identitet 9. Društvena struktura i stratifikacija; društvene nejednakosti; siromaštvo 10. Društvene grupe, ustanove i organizacije 11. Kultura; ideologija; umjetnost 12. Komunikacije u društvu 13. Društvene promjene i razvoj 14. Provjera znanja 15. Priprema za ispit
      Teaching Methods
      Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. U sklopu svake nastavne jedinice će se interpretirati i analizirati odgovarajući tekstovi i seminarski radovi. Od studenata se očekuje da aktivno učestvuju u nastavi, da kritički promišljaju nastavne sadržaje i učestvuju u raspravama.
      Literature
      1. Šijaković Ivan 2017. Uvod u sociologiju, Banja Luka: Naučno udruženje Sociološki diskurs (Original title)
      2. Mitrović Milovan 2005. Sociologija - osnovni pojmovi i problemi, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu (Original title)
      3. Gidens Entoni 2010. Sociologija, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu (Original title)
      4. Mimica Aljoša, Bogdanović Marija, prir. 2007. Sociološki rečnik, Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva (Original title)
      5. Schaefer Richard 2005. Sociology (9th edition), New York: McGraw-Hill (Original title)
      Evaluation and grading
      Prvi kolokvijum 0-20 bodova, drugi kolokvijum 0-20 bodova, prisustvo 0-5 bodova, aktivnost 0-5 bodova, završni ispit 0-50 bodova (seminarski radovi ulaze u završnu ocjenu i boduju se 0-10 bodova; interpretacija i analiza odgovarajućih tekstova ulazi u završnu ocjenu i boduje se 0-10 bodova)