Navigation

SR-30 - Socijalni rad sa osobama sa invaliditetom (SR-30)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Socijalni rad sa osobama sa invaliditetom (SR-30)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR-30 mandatory 4 2L + 1E 4.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    upisan šesti semestar pohađanje nastave
    Learning objectives
    Glavni cilj kursa je da studenti: razviju društvenu perspektivu vezanu za oblast invaliditeta; i da razmišljaju, djeluju i poštuju perspektive korisnika socijalnog rada. Studenti će se kroz sadržaj predmeta upoznati sa teorijskim perspektivama i pristupima, kao i sa vrstama invaliditeta. Sadržaj predmeta obuhvata intelektualne teškoće, oštećenja vida, oštećenja sluha i govora, fizička onesposobljenja i hronične bolesti. Kroz sadržaj predmeta usvajaju se potrebna znanja i vještine vezane za intervenciju socijalnog rada i izradu individualnih planova, kao i u području osnaživanja i uključivanja osobama sa invaliditetom u zajednicu. Ciljevi realizacije programa su da, pored teorijskih koncepata, obuhvati obuku studenatu za primjenu različitih terapijskih modela koji se mogu koristiti u socijalnom radu u skladu sa savremenim standardima socijalne terapije i rehabilitacije osoba sa invaliditetom. To socijalnim radnicima daje šansu da, uz odgovarajuću edukaciju, postižu pozitivne promjene u svom profesionalnom identitetu, afirmaciji, stručnoj komunikaciji i razvoju.
    Learning outcomes
    Ishodi učenja se ogledaju kroz stečena znanja i razumijevanje sadržaja predmeta Socijalni rad sa osobama sa invaliditetom, ali i kroz samu primjenu usvojenih znanja i vještina. Opšti ishodi učenja mogu da se posmatraju kroz razumijevanje značenja društvene inkluzije (uključenja), i društvene ekskluzije (isključenja) kao strukturalnih elemenata u društvu; razvijena znanja o socijalnom radu sa osobama sa invaliditetom na različitim nivoima: individualnom, institucionalnom, društvenom i kulturnom; razlikovanje medicinskog i socijalnog modela invaliditeta i usvajanje perspektive i teorije socijalnog modela isključivanja i vrijednosnog sistema na kojima one leže; djelovanje u odnosu na proučavanje uslova života i društvenog konteksta osoba sa invaliditetom, njihovih potreba i usluga koje trebaju; razvijanje znanja o oblicima društvene brige i aktivnostima društva uključujući pravne aspekte, ideologiju, kulturu i oblast svakodnevnog života; razumjevanje značaja i načina na koji se radi osnaživanje, zastupanje i antipotčinjavajući socijalni rad. Nakon uspješno savladanog predmeta student će moći: definisati osnovne ciljeve u socijalnom radu s osobama s invaliditetom; objasniti različite vrste oštećenja koja uzrokuju invaliditet i prepoznati njihova obilježja; opisati i objasniti odrednice socijalnog položaja osoba s invaliditetom u društvu; identifikovati bitne elemente za izradu individualnog plana podrške osobama sa invaliditetom.
    Content
    Inter.kl. i istor. perspektiva on.. Pravi oviri društvene podrške OSI; 2. Med. Soc. i Građ.perspektiva u soc. radu sa OSI; 5. Antipotčinjavajuči rad i osnaživanje u soc. radu sa el u radu sa OSI; 3. Soc. interakionizam kao teorijska i praktično-aplikativna perspektiva u socijalnom radu sa OSI; 4. Soc.konstruktivizam kao teorijska i praktično-aplikativna per OSI – teorijske osnove, načela i tehnike rada sa OSI; 6. Psihodinamska perspektiva kao teorijska i praktično-aplikativna perspektiva u socijalnom radu sa OSI; 7. Zagovorništvo i samozagovorništvo kao model rada sa OSI; 8. Mentalna retardacija (osobe sa intelektualnim teškoćama) – osnovne pojmovne kategorije i klasifikacija mentalne retardacije; 9. Mentalna retardacija – psihološki poremećaji, mentalna oboljenja i mentalna onesposobljenja. Etiologija i socijalizacija; 10. Autizam – osnove karakteristike, klasifikacija i tehnike rada sa osobama sa autizmom. Porodična terapija i socijalizacija osoba sa autizmom; 11. Motorička oštećenja – poremećaj, klasifikacija, etiološki faktori, dijagnostika, rehabilitacija i tretman – uloga socijalnog rada; 12. Oštećenje sluha i govora – poremećaj, klasifikacija, etiološki faktori, dijagnostika, rehabilitacija i tretman – uloga socijalnog rada; 13. Oštećenje vida – poremećaj, klasifikacija, etiološki faktori, dijagnostika, rehabilitacija i tretman – uloga socijalnog rada; 14. Rehabilitacija OSI i uloga soc. rada u procesu rehabilitacije i (re)integracije; 15. Zapošljavanje OSI i uloga soc. rada.
    Teaching Methods
    - Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadanih materijala i pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. - Temeljna predmetna obaveza za sve studente je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i pisanje predispitnih obaveza u toku semestra. - Da bi stekao uslov za ovjeru urednog pohađanja predmeta, student(ica/kinja) može ukupno izostati najviše tri nedjelje, odnosno 20% nastave iz predmeta. Za studente koji kasne na čas više od deset minuta ili koji čas napuste deset i više minuta ranije smatraće se da nisu prisustvovali tom času. - Mobilni telefoni uvijek moraju biti isključeni u toku izvođenja nastave na predmetu.
    Literature
    1. 1. Reader pripremljen za potrebe studenata tokom nastavnog procesa i priprema za ispit. (Original title)
    2. 2. Mitić, M. i sar. (2011): Deca sa smetnjama u razvoju – potrebe i podrška; Beograd. (Original title)
    3. Oliver, M. (2000): Društveni model u kontekstu. : Understanding Disability. Prevod. (Original title)
    Evaluation and grading
    Provjera znanja će se vršiti tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) pisana rada (po 10 bodova) – Kritički prikazi odabrane literature (2 knjige); Individualni rad – Procjena i izrada prijedloga individualnog plana podrške osobama sa invaliditetom (20 bodova); urednog i aktivnog pohađanja predmeta (10 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Završni ispit obavlja se kroz pismeni elaborat jedne od ponuđenih tema na završnom ispitu. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.