Navigation

SR-22 - Socijalni rad u prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici (SR-22)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Socijalni rad u prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici (SR-22)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR-22 mandatory 3 2L + 1E 4.0
Lecturers
Lecturer
    Lecturer/Associate (practicals)
      Prerequisite Form of prerequisites
      Nije uslovljen Nije uslovljen
      Learning objectives
      Usvajanje osnovnih znanja o uzrocima, oblicima i mogućnosti prevencije nasilja u porodici na mikro, mezo i makro nivou djelovanja, razvijanje sposobnosti uočavanja i kritičkog sagledavanja rizika, kao i razumijevanje različitih aspekata uloge socijalnog radnika u odnosu na ove teoretske koncepte.
      Learning outcomes
      Na osnovu usvojenih znanja, student će moći prepoznati i razumjeti uzroke različitih oblika nasilja u porodici. Takođe će razviti vještine neophodne za razumijevanje i analiziranje potreba klijenata u riziku kao i žrtava porodičnog nasilja, te za odabir, sprovođenje i praćenje adekvatnih psihosocijalnih intervencija.
      Content
      U okviru ovog predmeta studenti se upoznaju sa sadržajima i oblici nasilja u porodici, značajem društvene reakcije na nasilje u porodici, multidisciplinarnim timovima za prevenciju i zaštitu od nasilja nad djecom u porodici, kao i različitim drugim aspektima uloge socijalnog rada u slučajevima porodičnog nasilja, te sa njima povezanim različitim metodama i tehnikama socijalnog rada.
      Teaching Methods
      Predavanja sa interaktivnim učenjem, iskustveno učenje u grupi, diskusiono-refleksivno prorađivanje zadatih tema. Druge aktivnosti: Osim klasičnog oblika nastave kroz predavanja, vježbe i kolokvijume, studenti će se podsticati na samostalni teorijsko-istraživački rad kroz izradu kraćih seminarskih radova na zadate teme.
      Literature
      1. Milosavljević.M. (1998):Nasilje nad decom. Beograd. (Original title)
      2. Milosavljević,M.(redaktor)(2004):Zlostavljanje i zanemarivanje dece. Socijalno- humanitarno udruženje „Sačuvajmo decu“. Beograd. (Original title)
      3. Polovina,N.(2007): Osećajno vezivanje- teorija, istraživanja, praksa. Institut za pedagoška istraživanja. Beograd. (Original title)
      Evaluation and grading
      Pohađanje nastave 5 bod. Semin. radovi 30 bod. Završni ispit 40bod. Aktivnost na nastavi 5 bod. Kolokvijum 20 bod. Posebna
      Specific remarks
      Nema posebne naznake