Navigacija
Viber X logo

Na PMF-u proizvode zaštitne vizire za medicinske radnike

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (PMF UNIBL), tehnologijom štampe pomoću 3D štampača, svakodnevno proizvode zaštitne vizire za medicinsko osoblje koje se svakodnevno bori sa pandemijom izazvanom virusom korona.

Inicijatori ove aktivnosti su mladi asistenti sa Katedre za računarstvo i informatiku, a uz snažnu podršku Univerziteta u Banjoj Luci, Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i PMF-a. 

Nakon izrade prototipa i početnog testiranja, krenulo se u serijsku proizvodnju, u koju je danas uključeno desetak nastavnika, saradnika i laboranata. Važno je naglasiti i to da je model prototipa vizira na osnovu postojećih modela usavršio asistent na Katedri za računarstvo i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta UNIBL Milan Predojević, a sama proizvodnja se odvija u STEM laboratoriji ovog fakulteta.

Materijal za proizvodnju je obezbijeđen iz sopstvenih resursa, ali i od strane Univerziteta u Banjoj Luci i Inovacionog centra Banja Luka.  
U funkciji su četiri 3D štampača, pored jednog koji je u vlasništvu Prirodno-matematičkog fakulteta , koriste se i dva štampača iz Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Doboja, te jedan iz Gimnazije ,,Filip Višnjić“ iz Bijeljine. Kako je najavljeno, do kraja sedmice u funkciji bi trebao biti još jedan 3D štampač koji će stići iz Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ iz Istočne Ilidže. Rukovodstvo Prirodno-matematičkog fakulteta se zahvalilo institucijama i pojedincima koji su im pružili nesebičnu pomoć u ovoj akciji. 

Trenutno se za jedan dan proizvede 14 vizira, a plan je da se u narednom periodu proizvodnja dodatno proširi povećanjem kapaciteta i optimizovanjem proizvodnje. 

Do sada je isporučeno oko 30 vizira Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske, a jedna pošiljka od 12 vizira otišla je u Doboj, a nekoliko vezira je uručeno i Udruženju pedijatara Republike Srpske.

Vizire napravljene na Prirodno-matematičkom fakultetu, dobili su i zdravstveni radnici koji ovih dana u karantinu u prostorijama Studentskog centra ,,Nikola Tesla“  u Banjoj Luci, brinu o zdravstvenom stanju pacijenata pozitivnih na virus korona.

U narednim danima se očekuje proizvodnja više stotina vizira koji će se isporučivati po prioritetima, najprije Univerzitetsko kliničkom centru i Institutu za javno zdravstvo RS, ali i drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9935/viziri_pmf_unibl_glavna_slika.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9935/viziri_pmf_unibl.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9935/viziri_pmf2.jpg