Navigacija
Viber X logo

Studijski program hemija osvojio drugo mjesto na takmičenju za projektne ideje Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Regionalnog centra EIT RawMaterials iz Leobena, Austrija, podržavanog od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT RawMaterials), krajem 2019. održane su dvije konferencije na teme sirovina u Evropi: „Budućnost visokog obrazovanja u oblasti sirovina“ i „11. konferencija o dijalogu između Istočne i Jugoistočne Evrope sa takmičenjem za projektne ideje“. Konferencije su održane u Rektoratu Univerziteta u Zagrebu, a Univerzitet u Banjoj Luci su predstavile doc. dr Suzana Gotovac Atlagić sa Prirodno-matematičkog fakulteta i mr Ljiljana Tankosić sa Rudarskog fakulteta.

Na Konferenciji o budućnosti obrazovanja u oblasti sirovina predstavnice Univerziteta su održale prezentaciju na temu „Sprečavanje odliva mozgova iz Bosne i Hercegovine kroz unapređenje obrazovanja u oblasti sirovina“. Predstavljene aktivnosti su rezultat nacionalnog projekta finansiranog od strane Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, pod nazivom „TRAKMAT“. Kroz ovaj projekat PMF i Rudarski fakultet sarađuju u smislu obogaćenja programa praktične nastave za studente ova dva fakulteta.

Rezultat projekta su brojne studijske posjete domaćoj uspješnoj industriji, kao i odlasci studenata na ljetne škole ili na mjerenja na savremene institute u Evropskoj Uniji. 

Tim Prirodno-matematičkog fakulteta, studijskog programa Hemija, je osvojio drugo mjesto na takmičenju za projektne ideje. Izložena je ideja o unapređenju procesa proizvodnje u domaćoj industriji „Destilacija“ a.d. koja podrazumijeva da se na 130 godina staroj liniji za proizvodnju briket drvenog uglja, proizvodi nanoporozni, aktivni ugalj, obogaćen metalnim nanočesticama. Nagrada podrazumijeva fond od 2 000 evra da bi uz podršku Regionalnog EIT centra iz Leobena bio pripremljen projekat na većoj skali kako bi i sama industrija a i Univerzitet dobili značajnija sredstva za realizaciju. Aktivnosti su započele u januaru 2020.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9786/PMF3.gif
  • /uploads/attachment/vest/9786/PMF1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9786/PMF2.jpg