Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 44. sjednice Senata Univerziteta u Banjoj Luci

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Na 44. sjednici Senata Univerziteta u Banjoj Luci, održanoj 28. novembra 2019. godine prof. dr Dalibor Kesić, izabran je za prorektora za ljudske i materijalne resurse Univerziteta. Za prorektora za nastavu i studentska pitanja izabran je prof. dr Strain Posavljak, dok je za prorektora za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju izabrana prof. dr Biljana Antunović.

Prorektori Kesić, Posavljak i Antunović izabrani su jednoglasnom podrškom članova Senata.

Senat je razmatrao i podržao Prijedloga Pravilnika o dopuni Pravilnika o priznavanju stranih obrazovnih kvalifikacija za potrebe nasatavka školovanja na Univerzitetu u Banjoj Luci i postupku ekvivalencije ranije stečenih akademskih zvanja na Univerzitetu.

U radu ove sjednice razmatran je Prijedlog odluka Nastavno-umjetničkog vijeća Akademije umjetnosti o usvajanju Elaborata o ponovnom licenciranju studijskog programa Muzička umjetnost - prvog ciklusa studija koji se izvodi na Akademiji umjetnosti, kao i Elaborata o opravdanosti osnivanja trećeg ciklusa studija na Akademiji umjetnosti, studijskog programa Muzička umjetnost - modul Kamerna muzika.

Podršku Senata je dobio i Prijedlog odluke Nastavno-naučnog vijeća Arhitetkonsko – građevinsko - geodetskog fakulteta o usjavanju Elaborata o opravdanosti osnivanja trećeg ciklusa studija studijskog programa Građevinarstvo na ovom fakultetu.

Takođe, podržan je i Prijedlog odluke NNV Medicinskog fakulteta o usjavanju Elaborata za licenciranje novog usmjerenja Mentalno zdravlje djece i mladih, većeg postojećeg studijskog programa Master zdravstvenih studija drugog ciklusa akademskih studija na Medicinskom fakultetu, ali i Prijedlog obluke NNV Poljoprivrednog fakulteta o usvjanju Elaborata za licenciranje novog usmjerenja pod nazivom Agromenadžment, na studijskom programu drugog ciklusa studija Agrarna ekonomija i ruralni razvoj. Na prijedlog NNV Filološkog fakulteta, podržan je i Elaborat za licenciranje prvog ciklusa studija studijskog programa Romanistika, na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Podržan je i Prijedlog odluke Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta političkih nauka o usvajanju Elaborata o opravdanosti izrade i pokretanja novih studijskih programa na prvom ciklusu studija. Usvojeni su i elaborati o opravdanosti i pokretanju SP Novinarstva i komunikologije, sa usmjerenjima Multimedijalno novinarstvo i Odnosi sa javnošću, SP Primijenjene sociologije sa usmjerenjima Organizacije, rad i ljudski resursi i Društvena analitika i inoviranog studijskog programa Socijalni rad.

Senat je usvojio Izvještaja o upisu studenata u prvu godinu I, II i III ciklusa studija na Univerzitetu u Banjoj Luci u akademskoj 2019/2020. godini, te razmatrao prijedlog Odluke za izmjenu i dopunu Prijedloga plana upisa u prvu godinu na svim ciklusima studija na u istoj akademskoj godini.

U radu ove sjednice podržan je i  prijedlog izmjena i dopuna Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na svim ciklusima studija u tekuđoj akademskoj godini, a donesena je i Odluka o raspisivanju konkursa za izbor u akademska zvanja.

Senat je donio odluke o izboru u nastavnička i saradnička zvanja na: Medicinskom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu i Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta.

 

Na 44 sjednici Senata, jednoglasno je donesena odluka o imenovanju komisija za ocjenu podobnosti teme, kandidata i ispunjenosti uslova za mentorstvo za izradu doktorske disertacije kandidata na Medicinskom fakultetu, a donesena je i Odluka o davanju  saglasnosti na Izvještaj komisije o ocjeni podobnosti teme, kandidata i mentora za izradu doktorske disertacije na istom fakultetu.

Donio je Senat i odluke o davanju saglasnosti na izvještaje komisija o urađenim  doktorskoj disertaciji na: AGGF-u, Ekonomskom fakulteti i Prirodno-matematičkom fakultetu. 

Podršku Senata je dobio i Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Univerziteta u Banjoj Luci i Evropskog patentnog zavoda i Kancelarije Evropske unije za intelektualnu svojinu. Ramotren je i Plan izdavačke djelatnosti Univerziteta u Banjoj Luci za 2020. godinu.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9554/unibl_logo_novi.png