Navigacija
Viber X logo

Studenti Šumarskog fakulteta na takmičenju u Rusiji

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Studenti Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, učestvovali na Međunarodnom šumarskom takmičenju za mlade, održanom od 28. do 31. oktobra 2019. godine u ruskom gradu Voronjež.

Ove godine takmičenje je okupilo 34 učesnika iz 21 zemlje Evrope, Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike. Studenti i srednjoškolci su prezentovali svoje naučno-istraživačke radove u šumarskim oblastima kao što su dendrologija, gajenje šuma, ekologija šumskih biljaka i životinja te dijelili znanja i praktična iskustva. Međunarodni žiri sastavljen od vodećih naučnika i šumarskih stručnjaka iz Rusije, Kirgistana, Srbije, Kine, Poljske, stručnjaka iz Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), Evroazijske  ekonomske komisije ocijenio je nivo vještine, relevantnosti i praktičnog značaja istraživanja.

Delegaciju Bosne i Hercegovine činili su Srđan Bilić i Zejna Handanagić, apsolventi Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci u pratnji mr Gorana Zubića, pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

Studenti su prezentovali svoj naučni rad ”Monitoring sastojine prašumskog tipa bukve u Dubičkoj Gori primjenom Field-Map tehnologije”. Naučni rad je urađen pod mentorstvom prof. dr Zorana Govedara i predstavlja početnu fazu monitoringa ovakvih tipova šuma u Republici Srpskoj primjenom Field-Map tehnologije. Rad je nagrađen sa specijalnom nagradom žirija.

Ovo je prvo učešće mladih istraživača Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju i podržano je od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji. Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom ruskog Ministarstva prirodnih resursa i Federalne agencije za šumarstvo.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9447/sumarski_fakultet.jpg