Navigacija
Viber X logo

Rukovodstvo Univerziteta razgovaralo sa ministrom Rajčevićem

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rukovodstvo Univerziteta u Banjoj Luci, predvođeno rektorom prof. dr Radoslavom Gajaninom, 18. oktobra 2019. godine razgovaralo je sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđanom Rajčevićem.

Na sastanku održanom u kabinetu rektora, razgovarano je o prednacrtima zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske i zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, kao i o drugim važnim temama iz oblasti visokog obrazovanja.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin je rekao da je Univerzitet zadovoljan Prednacrtom zakona o visokom obrazovanju.

"Važno je da se postepeno pooštre kriterijumi kada je riječ o izborima u zvanja, te da se insistira na modernizaciji i internacionalizaciji visokoškolskih ustanova. Takođe, predviđena je komercijalizacija znanja, odnosno da članice Univerziteta imaju mogućnost pružanja usluga na tržištu", rekao je  rektor Gajanin nakon sastanka sa resornim ministrom.

On je dodao da je novim zakonima predviđeno i podizanje kvaliteta nastave i nastavnog procesa, te ocijenio odličnom saradnju Univerziteta i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan  Rajčević, naglasio je da se donošenjem novih zakona o visokom obrazovanju i obezbjeđivanju kvaliteta stvaraju dobri pravni osnovi za nastavak operativnih aktivnosti u reformskom periodu. On je naveo da je cilj da se koncipira i trasira put za kvalitetan razvoj i internacionalizaciju visokog obrazovanja u Srpskoj, "sa kojeg niko u budućnosti neće moći da skrene".

"Ostaje da akademska zajednica, resorno ministarstvo i Vlada zajedno rade na pospješivanju rješenja iz navedenih zakona i da se ide naprijed na planu reforme visokog obrazovanja", kazao je ministar Rajčević.

Ministar je naveo i da će se u okviru reforme visokog obrazovanja u Republici Srpskoj i dalje insistirati na njegovoj internacionalizaciji, modernizaciji i racionalizaciji.

Sastanku su prisustvovali i prorektor za nučnoistračivački rad i razvoj prof. dr Goran Latinović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, generalni sekretar Univerziteta mr Đorđe Markez, finansijski direktor Univerziteta Duško Lazić i pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Siniša Marčić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9387/IMG_4211.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9387/IMG_4225.JPG