Navigacija
Viber X logo

Predstavnici Pravnog fakulteta na međunarodnoj naučnoj konferenciji u Novom Sadu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Valerija Šaula, prof. dr Ljiljana Mijović i Njegoslav Jović, ma, viši asistent, izlagali su svoje radove na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Pravna tradicija i novi pravni izazovi“, koja je održana 03. i 04. oktobra 2019. godine u Novom Sadu.

Konferenciju je organizovao Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Međunarodnog naučnog odbora, u čijem su sastavu vodeći evropski pravnici: prof. dr Kristijan fon Bar, nekadašnji rukovodilac Studijske grupe za izradu Evropskog građanskog zakonika, akademik Lajoš Vekaš, rukovodilac radne grupe koja je izradila mađarski Građanski zakonik, prof. dr Mauro Busani, rukovodilac najvećeg evropskog naučnoistraživačkog i razvojnog projekta u oblasti evropskog privatnog prava „Zajedničko jezgro evropskog privatnog prava“, prof. dr Jan Lazar, učesnik u izradi Građanskog zakonika Slovačke i dr Nikola Gavela, profesor emeritus Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Učesnicima konferencije su se na plenarnom zasjedanju obratili prof. dr Branislav Ristivojević, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i prof. dr Dušan Nikolić, predsjednik Organizacionog odbora konferencije.
Poseban gost konferencije bio je  sudija Suda pravde Evropske unije, prof. dr Marko Ilešič, izvjestilac u čuvenom slučaju Gugl protiv Španije koji se u međunarodnim krugovima smatra najzaslužnijim za uobličavanje tzv. „prava da se bude zaboravljen“. Sudija Ilešič je, na primjeru nekoliko slučajeva iz prakse Evropskog suda pravde, govorio na temu „Zaštita ličnih podataka naspram slobode informisanja“.

Tokom konferencije, u jedanaest paralelnih sesija, predstavljeno je oko 60 naučnih radova autora iz sedam različitih država. Paralelno sa radom međunarodne naučne konferencije, održani su okrugli stolovi na temu „Saradnja pravnih fakulteta u Jugoistočnoj Evropi“ i „Klimatske promjene: prirodni i društveni zakoni“.

Kulturni program konferencije obuhvatio je posjetu Muzeju Vojvodine, obilazak Petrovaradinske tvrđave i obilazak najznačajnijih institucija u Sremskim Karlovcima.

Zapaženo učešće predstavnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci ne predstavlja samo promociju fakulteta i univerziteta kojem pripadaju, nego i konkretnu realizaciju aktivnosti iz Ugovora o nastavnoj, naučnoj i poslovnoj saradnji, koji su pravni fakulteti Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Novom Sadu potpisali 2012. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9353/DSC_0989.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9353/KONFERENCIJAslika.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9353/pravni_fakultet_unibl.jpg